Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια – Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Mία ημέρα μετά την επίσημη λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της ΝΔ επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης συζητείται αύριο το πρωί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί και υπό το βάρος των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις στο θέμα του παιδοβιασμού και της μαστροπείας που ταλανίζει την κοινή γνώμη καθώς δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των 213 δυνάμει βιαστών, 10 από τους οποίους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Κάνει επίσης λόγο για ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης σύρεται απολογούμενος στη Βουλή για το θέμα της ακρίβειας όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία τόσο της Eurostat όσο και της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη για το α’ εξάμηνο του 2022 στο κόστος προμήθειας ρεύματος, δηλαδή χωρίς φόρους, επιδοτήσεις και εισφορές. Ακόμη όμως κι αν συνυπολογιστούν φόροι, λοιπές χρεώσεις και επιδοτήσεις η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση στους μη οικιακούς καταναλωτές, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας και στη 10η θέση στο τελικό κόστος ρεύματος για τα νοικοκυριά. Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις χώρες της ευρωζώνης στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53,3%, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (40,8). Και αυτό οφείλεται στην επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να γίνει η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στην αισχροκέρδεια ” κι έναν χρόνο τώρα να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της” όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Σημειώνοντας επίσης πως η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατέδειξε πως μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο υπήρξαν 450 εκατομμύρια υπερκέρδη για τους παρόχους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει κατά την Κουμουνδούρου αδρανής ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 12%.  Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών “και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής”. Κατά την άποψή του ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι και η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Στην πράξη, τονίζει, πως αυτό δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται πρωτίστως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, που πλήττονται κατά κύριο λόγο από τους έμμεσους φόρους, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.

Στην Ελλάδα τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.