Σε συνεχή αμφισβήτηση βρίσκεται η Ρωσία απέναντι στα κοιτάσματα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαύρη Θάλασσα.
Εμφανής είναι και η δυσαρέσκειά της για το ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πλέον τις συμφωνημένες ποσότητες φυσικού αερίου από την Gazprom.
Ο ειδικός αναλυτής, εμπειρογνώμονας της Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, αποδόμησε πλήρως τις φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη, θυμίζοντας ότι καμία χώρα της Μαύρης Θάλασσας, δεν έχει εντοπίσει σοβαρά κοιτάσματα και είναι περίεργο να το έχει καταφέρει η Τουρκία μόνη της.
Όπως τονίζει ο ανταποκριτής του OPEN TV, σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, σήμερα γίνεται εξόρυξη μικρών όγκων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στην Κριμαία, από την Ρουμανία και την Ουκρανία, αλλά όλα μαζί τα κοιτάσματα δίνουν 1 δισ. κυβικά μέτρα, επομένως είναι μεγάλο ερώτημα πότε και τι θα πετύχει ο Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Ρώσος αναλυτής υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί από το 2010 να βρει υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με κολοσσούς όπως η BP, η Exxonmobil και άλλες. Όταν οι εταιρείες κατάλαβαν ότι δεν υπάρχουν εκεί σοβαρές ποσότητες, εγκατέλειψαν το 2017 τους Τούρκους και την περιοχή.
Η Τουρκία αναμένει πως οι ενεργειακές εισαγωγές της θα μειωθουν σημαντικά μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερες ανακαλύψεις μπορεί να γίνουν σε άλλες περιοχές, οι οποίες τώρα αξιολογούνται, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
«Με την ανακάλυψη, περιμένουμε σοβαρή πτώση στις εισαγωγές. Έχουμε κάνει δουλειά ώστε οι πολίτες μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με πολύ πιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους.
«Υπάρχει μπροστά μας μια νέα περιοχή 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών μας είναι ότι μπορεί να δούμε και εκεί παρόμοιες δομές», δήλωσε μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.
«Ήδη μπορούμε να πούμε πως το αέριο που θα παράγουμε οι ίδιοι θα είναι πιο οικονομικό από το αέριο που εισάγουμε … Είναι αναπόφευκτο να πέφτουν οι τιμές όταν το προϊόν είναι άφθονο», πρόσθεσε.