Αντιδράσεις από το Πεκίνο προκάλεσε η απειλή του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αυτή τη στιγμή, ενώ έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι ενδέχεται να διακόψει κάθε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Έχω πολύ καλή σχέση (με τον Σι) αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

«Τι θα συνέβαινε, αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε.

Εδώ και εβδομάδες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι απέκρυψαν το εύρος της πανδημίας που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά επίσης και ότι διευκόλυναν την εξάπλωσή της. Το Πεκίνο το διαψεύδει και δηλώνει ότι ενημέρωσε το συντομότερο δυνατόν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαν να την σταματήσουν», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξή του.

Ο Τραμπ επεσήμανε εξάλλου ότι η επιδημία έριξε μια σκιά στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο τον Ιανουάριο.

“Δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί αυτό”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Έκανα μια φοβερή εμπορική συμφωνία και τώρα λέω ότι δεν νιώθω με τον ίδιο τρόπο. Το μελάνι δεν είχε προλάβει να στεγνώσει και ήρθε η πανώλη. Δεν νιώθω πια με τον ίδιο τρόπο”, πρόσθεσε.

Αντίδραση από το Πεκίνο

Σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε από το Πεκίνο ότι η διατήρηση σταθερών διμερών σχέσεων εξυπηρετεί τα συμφέρονται των πολιτών και των δύο χωρών και ωφελεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

“Η διατήρηση σταθερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο λαών, όπως και της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο”, επεσήμανε ο Ζάο.

“Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν τώρα πιο στενά για να αντιμετωπίσουν μαζί τον ιό, να θεραπεύσουν ασθενείς και να επανεκκινήσουν την οικονομική παραγωγή, όμως αυτό απαιτεί οι ΗΠΑ να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας”, κατέληξε.

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν και την αντίδραση του Χου Σιζίν, διευθυντή σύνταξης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου για την πρόληψη και θεραπεία της cοvid-19.

“Αυτός ο πρόεδρος κάποτε συνέστησε να κάνουμε ενέσεις με απολυμαντικά σε ασθενείς με covid-19”, έγραψε ο Χου στο Twitter. “Αν το θυμηθείτε αυτό, δεν θα εκπλαγείτε που είπε ότι θέλει να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα”.

Ανήσυχος, εξετάζει τις επιλογές του

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε από την πλευρά του στο Fox Business ότι η Κϊνα θα πρέπει να δώσει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξετάζει τις επιλογές του.

“Ο πρόεδρος ανησυχεί. Εξετάζει όλες τις επιλογές του. Προφανώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτού του ιού στην οικονομία, στις αμερικανικές θέσεις εργασίας, στην υγεία των Αμερικανών και ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την οικονομία και να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους”, τόνισε ο Μνούτσιν.

Πηγή: ΑΠΕ

-Ad-