«Αντικαπνιστικός»: Μπαίνει φρένο και στο αλκοόλ

Εκτός από το κάπνισμα ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία μπαίνει και ο περιορισμός των παραγόντων κίνδυνου από την έκθεση στο αλκοόλ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησης του αλλά και η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ με βασικό στόχο να μπει φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους.

Σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να παίξει και η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία μέτρο που όπως διαπιστώθηκε στην πράξη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Επιπρόσθετα και με το ίδιο νομοσχέδιο δρομολογούνται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση πέραν του ανήλικου πληθυσμού των οδηγών και των εγκύων.

Με υπουργική απόφαση υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Στην υπουργική απόφαση όπως αποσαφηνίζεται θα ορίζονται μεταξύ άλλων η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κ.ο.κ επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μπει φρένο σε εν δυνάμει ενδημίες ή πανδημίες.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που κυκλοφορεί το Σάββατο.

-Ad-