Αντιναύαρχος Φενέκος για τις προκλήσεις των Τούρκων : «Έτσι θα τους αποτρέψουμε»

Θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και ενναλακτικά σχέδια, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Στέλιο Φενέκο.

«Θα δούμε ενδεχομένως και μια περιοχή για έρευνα από το Barbaros που θα είναι στα όρια αμφισβήτησης και από εκεί και πέρα ελπίζω να μην εγκλωβιστούμε στη ρητορική που έχουμε, ότι πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσουμε. Γιατί είναι μια ρητορική πολύ σκληρή αυτή που αναπτύσσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι.

Αναφέρομαι στο ότι λέμε ότι θα απαντήσουμε σε περίπτωση που εμφανιστεί τουρκικό γεωτρύπανο ή ερευνητικό νότια της Κρήτης. Εδώ δεν το διαχωρίζουμε, γιατί από τα δύο, γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γεωτρύπανο και το ερευνητικό. Χρειάζεται σίγουρα ψυχραιμία και εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φενέκος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Στο επίπεδο της στρατιωτικής ανταπόκρισης υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, όμως θυμίζω ότι σε αντίστοιχες κρίσεις που έγιναν με την Ισλανδία, με την Αγγλία, στις Φιλιππίνες, στην Κίνα κλπ εξαντλούνται και άλλους είδους μέτρα, όπως οι συγκρούσεις πλοίων, ενέργειες οι οποίες δεν είναι πολεμικές, αλλά είναι αποτρεπτικές. Γι αυτό επιμένω για το λιμενικό.

Αν υποθέσουμε ότι το Barbaros έρχεται σε αυτήν τη ζώνη και εμείς επεμβαίνουμε με το λιμενικό και παραπέμπουμε τα άτομα που επιβαίνουν στο Barbaros για παραβίαση, παρανομία κλπ σε ένα ελληνικό δικαστήριο, καθορίζοντας μια δικάσιμο και τους δικάζουμε ερήμην, αυτό αμέσως δημιουργεί μια διεθνή κατάσταση».