Αντιναύαρχος για Τούρκους: «Δεν μπορούν να διατηρήσουν την κρίση σε επίπεδο που δεν θα έχουμε ατυχήματα»

Στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος αναφέρθηκε ο αντιναύαρχος, Στέλιος Φενέκος, υπογραμμίζοντας πως είναι επικίνδυνα γεγονότα λόγω της απειρίας των Τούρκων πιλότων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο ειδικά όταν εσύ είσαι εκπαιδευμένος αλλά οι Τούρκοι πιλότοι είναι καινούριοι οι περισσότεροι, δεν έχουν εμπειρία, μετά της καρατομήσεις που έκανε ο Ερντογάν.

Δημιουργείται μια ανασφάλεια από πλευράς ικανότητας των Τούρκων να διατηρήσουν την κρίση ή το επεισόδιο στο επίπεδο που δεν θα έχουμε ατυχήματα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα, το δεύτερο είναι ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα. Δηλαδή με μεγάλους όγκους να ενισχύσουν τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται στην ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν και βέβαια, υπάρχουν δύο τρόποι να το αντιμετωπίσουμε.

Ή σαν συνολικές δράσεις όλες μαζί σε μια ενοποιημένη στρατηγική, ή ξεχωριστά σαν κάτι που συμβαίνει πολλές φορές σε μικρότερη ή μεγάλη κλίμακα και το αντιμετωπίζει τοπικά. Αυτό είναι θέμα της πολιτικής πώς θα το διαχειριστεί», δήλωσε αρχικά στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις στρατιωτικές δράσεις στο σύνολό τους. Αυτό είναι μια ουτοπία διότι οι στρατιωτικές δράσεις έχουν εσωτερικής εγγενούς αυτοκλιμάκωσης. Από πλευράς Τουρκία τα όρια είναι πιο χαλαρά γιατί υπάρχει αυταρχικό καθεστώς, για εμάς είναι πιο σφικτά. Εγώ φοβάμαι από πλευράς Τουρκίας αν μπορεί να ελέγξει την κλιμάκωση και δεν της ξεφύγει. Κάποιος που φοβάται μπορεί να κάνει ενέργειες που δεν ανήκουν στο επίπεδο του πολιτικού ελέγχου».