Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις fast track προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ – «Γιατί σήμερα και όχι προ μηνών;»

Την άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ, αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας. Όπως εξήγησε υπουργός Υγείας, η ένταξή τους στο ΕΣΥ θα γίνει άμεσα (την προσεχή Δευτέρα), ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου).

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «με παρρησία, τόλμη και θάρρος, αποφάσισε νωρίς μέσα στην κρίση να πάρει ακόμα μια φορά τέτοια μέτρα, που ελπίζουμε ότι θα έχουμε απαγορευτικό για μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλες χώρες, θα κοστίσει λιγότερες ζωές από τις χιλιάδες ζωές που κόστισε στο εξωτερικό, θα κοστίσει στην οικονομία μας πολύ λιγότερο, γιατί ελπίζουμε μπαίνοντας νωρίς σε ένα lockdown να βγούμε νωρίτερα από αυτό, και ότι θα επιστρέψουμε σε μια μερική κανονικότητα, όπως για 5 μήνες ήμασταν ανοικτοί, όταν λίγες ευρωπαϊκές χώρες είχαν το προνόμιο να λειτουργεί η οικονομία τους με τα προβλήματα του ιού».

«Γιατί σήμερα και όχι προ μηνών; Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα των πολιτών και των γιατρών για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ιστορία θα γράψει για εσάς κ. Κικίλια ό,τι και η τροπολογία σας: ότι είστε πολιτικά «εκπρόθεσμοι».

Έντονη κριτική άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όταν και οι νέες ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό δεν είναι δικό της έργο, αλλά δωρεά της Βουλής. Οι ΜΕΘ που λέτε ότι στελεχώνετε, έπρεπε να είναι στελεχωμένες από καιρό, «και μην περιμένετε να αγκαλιάσουμε τις ανακοινώσεις σας σαν να είναι στην ώρα τους», είπε η κ. Λιακούλη.