Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κιάλια νυχτερινής όρασης, drones, μπάρες νερού

Ενδελεχείς ελέγχους στους σταθμούς διοδίων από την Τροχαία σε εικοσιτετράωρη βάση σε όλη την επικράτεια αλλά και στα λιμάνια από το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό να αποτραπεί η μαζική φυγή ανθρώπων προς την επαρχία και τα νησιά αντίστοιχα εν όψει του Πάσχα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και πρόσθεσε: «Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε τσουχτερά πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν να κινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

«Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν έχουμε κρύψει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο στόχο ιδίως τις μέρες του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε κοινωνία, σε κάθε δομή, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν πέρα από το νόμο. Ολοι πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν υπάρχουν εκπτώσεις για κανένα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία είναι προετοιμασμένη ακόμα και για νυχτερινό κρυφτό από την Παρασκευή και ειδικά από την Κυριακή των Βαΐων και σύμφωνα με το ΣΚΑΪ θα «επιστρατευτούν» κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Σε συγκεκριμένα σημεία θα τοποθετηθούν και μπάρες νερού ως εμπόδια με ελεγχόμενη διέλευση για έλεγχο των δικαιολογητικών καθώς ο στόλος της ΕΛ.ΑΣ. δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα σημεία των εθνικών δικτύων άλλα και συμβατικό οχήματα της ασφάλειας. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί όλος ο στόλος των drones για να ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Τον ίδιο ρόλο θα έχουν και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., άλλα πιθανότατα και της πυροσβεστικής.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν δύο τουλάχιστον τηλεδιασκέψεις στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας και έπεσαν στο διαδικτυακό τραπέζι οι χάρτες ύποπτων σημείων όπως παράδρομοι, διελεύσεις παλαιών εθνικών οδόν, παρακαμπτηρίων οδόν και επαρχιακών δρόμων για να οριοθετηθούν τα σημεία για μπλόκα.