Απαγόρευση κυκλοφορίας – Μετακινήσεις: Τι αλλάζει από σήμερα σε όλη τη χώρα – Τι να προσέξετε

Πράσινο φως για αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις επόμενες μέρες ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα αλλά και του ανοίγματος της εστίασης άναψε χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να ακολουθήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα χαλαρώσει σταδιακά αρχής γενομένης από την Μεγάλη Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που αντί για τις 21:00 η απαγόρευση θα ξεκινά στις 22:00. Καθοριστικό ρόλο φυσικά σε αυτό έπαιξε η εκκλησία και οι απογευματινές λειτουργίες που πρέπει να τελεστούν και φυσικά η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας για την τέλεση της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00.

Η δεύτερη φάση της χαλάρωσης του μέτρου θα έρθει από την Δευτέρα του Πάσχα στις 3 Μαΐου όταν και η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 23:00. Αυτή η χαλάρωση συμπίπτει με το άνοιγμα της εστίασης. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς η μετακίνηση μέχρι τότε θα γίνεται με SMS στο 13033 με τους 6 γνωστούς κωδικούς ή φυσικά τις αντίστοιχες έντυπες βεβαιώσεις.

Ωστόσο, κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίαςη μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους και συγκεκριμένα:

– για μετακίνηση για λόγους υγείας με χρήση του κωδικού 1

– για βόλτα με κατοικίδιο πλησίον της οικίας με χρήση του κωδικού 6

– και για μετακίνηση προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης από τον εργοδότη

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να αρθεί πλήρως μετά τις 15 Μαΐου αφού με το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα μια τέτοια απαγόρευση. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και τις εξειδικεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Μετακινήσεις: Τι αλλάζει από σήμερα Σάββατο

Σήμερα, λοιπόν, η απαγόρευση θα ισχύει μετά τις 9 το βράδυ.

Τι ανοίγει από σήμερα Σάββατο 23 Απριλίου

Aπό το Σάββατο 23 Απριλίου:

  • ανοίγει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη και με την μέθοδο click in shop

Επαναλειτουργούν:

  1. τα εμπορικά κέντρα
  2. τα εκπτωτικά χωριά
  3. τα κέντρα αισθητικής.

Η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή sms στο 13032.

Αναλυτικότερα:

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά: Από το Σάββατο 24 Απριλίου λειτουργούν με τις μεθόδους click away και click inside. Για τη μετάβαση, απαιτείται η αποστολή του sms στο 13032. Ισχύει για 3 ώρες ή όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση, χρησιμοποιεί τη βεβαίωση μετακίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης με αποδεικτικό το καθορισμένο ραντεβού.

  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
  • Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 07:00 ως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο που διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 18:00.
  • Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών ορίζεται ο 1 πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα.
  • Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και η αναλογία μετά διαμορφώνεται στον ένα πελάτη ανά 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ..
  • Είναι υποχρεωτική η απόσταση μεταξύ πελατών τα δύο μέτρα σε χώρους αναμονής. Και επίσης, σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Κέντρα αισθητικής.Η επαναλειτουργία τους ορίζεται από το Σάββατο 24 Απριλίου. Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

  • Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας ορίζονται τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξης της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος και θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα.
  • Η αναλογία στους χώρους είναι έως τα 100 τ.μ. 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ..

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.
  • Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση/βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, παραδείγματος χάριν αν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει πέραν της σχετικής βεβαίωσης ή sms με κωδικό 5 τα ακόλουθα δύο έγγραφα: την ληξιαρχική πράξη θανάτου, αλλά και την άδεια ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Σημειώνετια ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Δηλαδή δεν μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός Περιφερειακής Ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του επιδεικνύοντας το Ε1.

Συνεπώς, μέχρι τις 10 Μαΐου η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Επίσης, σημειώνεται ότι η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.