Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέο ωράριο σήμερα – Τέλος τα SMS

Αλλάζει από σήμερα η καθημερινότητα όλων μας, καθώς τελειώνει η περίοδος της αυστηρής καραντίνας και ανοίγουν μέχρι το τέλος Μαΐου μια σειρά δραστηριοτήτων.

«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ημερολόγιο της επανεκκίνησης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης:

Σήμερα ανοίγουν καζίνο και γραφεία συνοικεσίων και στις 31 Μαΐου τα γυμναστήρια, οι υπηρεσίες ευεξίας, τα catering και οι χώροι δεξιώσεων΄.

Μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρχει μουσική στην εστίαση, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργήσουν όταν το 50% του πληθυσμού εμβολιαστεί.

Τι αλλάζει από σήμερα

Τα sms που μπήκαν αρχικά στη ζωή μας τον Μάρτιο του 2020 για τις μετακινήσεις και στη συνέχεια για το λιανεμπόριο καταργούνται, ενώ την ίδια στιγμή απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στην χώρα με κανόνες και μέτρα προστασίας.

Ειδικά για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα είναι απαραίτητο αυτοδιαγνωστικό ή μοριακό τεστ για την έκδοση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτήριων ή βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού, ενώ για όσους έχουν νοσήσει σχετική βεβαίωση.

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας καθώς πλέον διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί έως τις 00:30 το βράδυ.

Παρελθόν αποτελεί πλέον για το λιανεμπόριο το click away και το click in shop. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα ελεύθερα τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης την Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν ανοιχτά θέατρα και θερινοί κινηματογράφοι.

Self test: Ουρές στα φαρμακεία

Αυξημένη ήταν σήμερα η κίνηση στα φαρμακεία, καθώς ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί τα τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνηση σχεδιάζει τη διάθεση των self tests και απο τα… σουπερμάρκετ μέσω του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας, με την προοπτική πώλησης στο μέλλον για τους μη δικαιούχους.

Εξαίρεση στον κανόνα τρία νησιά

Η μετακίνηση στο νησί με πλοίο θα επιτρέπεται και για όσους διαθέτουν είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών. Αυτά μπορούμε να τα κάνουμε σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Αφού τα κάνουμε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Από τον κανόνα εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα όπου παμε και με ΙΧ και η Σαλαμίνα.

Ταξίδια εν πλω θα επιτρέπονται και για όλους όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά την δεύτερη δόση). Όσοι όμως εμβολιάστηκαν με μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson ή έχουν κάνει μόνο τη μια δόση από όλα τα υπόλοιπα αισθάνονται αδικημένοι.

Τι αλλάζει στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για κάποιο τεστ, αλλά μόνο ισχυρή σύσταση για self test.

Στα ταξίδια μας εντός της χώρας θα πρέπει μαζί μας εκτός απο βαλίτσες και εισιτήρια να έχουμε είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.