Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στο τραπέζι στοχευμένο… lockdown λόγω των πάρτι!

Σχέδιο… κορδέλα αποκλεισμού στις πλατείες συνωστισμού και υπαίθριων πάρτι είναι το ακραίο ενδεχόμενο, που μπορεί όμως να εξελιχθεί στην περίπτωση που συνεχιστούν οι υπερβολικές συναθροίσεις πολιτών σε πλατείες, πεζόδρομους, πάρκα, παραλίες και take away.

Η περίπτωση στοχευμένου… lockdown σε τέτοιους χώρους είναι κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται, τη στιγμή μάλιστα που επεξεργάζεται σχέδια για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και ενίσχυσης της οικονομίας, ωστόσο βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράψουν αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές πολιτών, δεν αποκλείεται αυτή η ακραία έκφανση περιορισμού της διασποράς του ιού να αυξήσει τα ποσοστά εφαρμογής της.

Ενα μικρό δείγμα του τι μπορεί να συμβεί είναι το σφράγισμα της πλατείας Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή από τις 21:00 χθες το βράδυ έως τις 06:00 σήμερα τα ξημερώματα, όπως περικλείεται από τις οδούς Αγίου Ιωάννου, Ελβετίας και Τασοπούλου, μετά τα όσα εξελίχθηκαν ένα 48ωρο πριν, με τη συγκέντρωση περίπου 400 ατόμων και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικές ομάδες

Προς το παρόν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχηματίζουν ειδικές αστυνομικές ομάδες έγκαιρης επέμβασης… απο-συγχρωτισμού, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει σχετική διαφημιστική καμπάνια παρότρυνσης του πληθυσμού να αποφεύγει τέτοιες περιπτώσεις συνωστισμού. Επίσης, θα ενταθούν οι περιπολίες με τη χρήση μεγάφωνων στα περιπολικά για παρεμβάσεις αποσυμφόρησης και στατικές δυνάμεις, όπου κρίνεται ασφαλής η παρουσία τους. Κρίσιμο θα είναι και το Σαββατοκύριακο στο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θα τεθούν σε «κλοιό» παραλίες, πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες, προκειμένου να αποφευχθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις πολιτών.

Με πληροφορίες από Ελεύθερου Τύπο