Απαγόρευση συναθροίσεων: Ο Βατόπουλος «αδειάζει» την ΕΛ.ΑΣ., τι λέει ο Γώγος – Διευκρινίσεις και αντιδράσεις

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται, από σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) στις 06:00 έως και τις 06:00 της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

*η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

*ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,

*η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

*διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

*διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας»

«Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», η απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση όλων των συναθροίσεων από σήμερα στις 6 το πρωί, έως την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, διευκρινίζεται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται από το Αρχηγείο, και μεταδίδει το ΑΠΕ, «πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Και για να γίνει πιο κατανοητό, ώστε να αρθούν η εντυπώσεις από τη λέξη «απαγορεύεται», το Αρχηγείο αναφέρει ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Ο Βατόπουλος «αδειάζει» την ΕΛ.ΑΣ. – Τι λέει ο Γώγος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του αρχηγού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα». «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

Οικονόμου: «Αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει»

Εξηγήσεις για την απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων πάνω από 100 άτομα έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν συναθροίσεις πάνω από εννέα άτομα, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 100 άτομα.

Απαντώντας αν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα».

«Μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας πως οι αστυνομικοί θα έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Έντονες αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία καταστολής

«Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις». Την κατηγορεί ότι «αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» και ότι «συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτά είναι τα εξής:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων θα γίνει κουρελόχαρτο

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκαλεί η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων εως την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Περισσού Νίκος Καραθανασόπουλος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι «τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα γίνουν (φοιτητικά). Η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων θα γίνει κουρελόχαρτο. Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Πίσω από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, βρίσκεται ο υπουργός- Θυμίζει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων κατήγγειλε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης, μιλώντας στη Βουλή. «Καταδικάζουμε τα μέτρα απαγόρευσης των συναθροίσεων και θεωρούμε ότι πίσω από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, κρύβεται ο αρμόδιος υπουργός. Προσωπικά μου θυμίζει- ήμουν 16 ετών τότε- το αποφασίζομεν και διατάσσομεν», είπε ο κ. Λογιάδης.

-Ad-