«Απάντηση» σε Ερντογάν: Γαλλικά φτερά για την Πολεμική μας Αεροπορία

Το κορυφαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που επαναφέρει το Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία είναι οι φρεγάτες Beiharra αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια να πουλήσει στην Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να ικανοποιήσει τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν και να του δώσει τελικά τα F-35 δεν αποκλείεται η Ελλάδα να σκεφτεί σοβαρά την προμήθεια Rafale ακόμη και μεταχειρισμένων.

Οι Γάλλοι κατά καιρούς έχουν δείξει ενδιαφέρον να προσεγγίσουν την Ελλάδα προκειμένου να εξεταστεί η αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Το αεροσκάφος έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία και μάλιστα γρήγορα και εύκολα Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Rafale μπορεί να χρησιμοποιήσει γαλλικά όπλα που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στις αποθήκες της κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή την εποχή Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ συχνά το θέμα απόκτησης ακόμη και μεταχειρισμένων Rafale επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Οι επισκέψεις Τσίπρα και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα όσα ειπώθηκαν για τα F-35 δημιούργησαν την εντύπωση ότι το αμερικανικό μαχητικό θα είναι η μοναδική επιλογή που θα εξεταστεί. Ειδικά μετά το πάγωμα των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία. Ομως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Τραμπ θα αδιαφορήσει για ακόμη μία φορά για όσα υποστηρίζουν το Κογκρέσο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα αποδεσμεύσει τις παραδόσεις των F-35 στον Ερντογάν. Αν αυτό συμβεί τότε η περίπτωση των γαλλικών Rafale θα εξεταστεί ξανά σοβαρά από την Πολεμική Αεροπορία ένα μέρος της οποίας υποστηρίζει ότι είναι αεροσκάφος που ταιριάζει καλύτερα στις επιχειρησιακές ανάγκες της από ό,τι το πολύπλοκο και σίγουρα πανάκριβο στη χρήση του F-35.

Πληροφορίες: Realnews