«Απειλή πολέμου από Τουρκία με συγκεκριμένο δίλημμα»

Για την τουρκική εσωτερική πολιτική αλλά και για την δράση της γειτονικής χώρας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής μίλησαν στην Κοινωνία Ώρα MEGA, o πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο  δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Με αφορμή τη δημοσίευση μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης που «βλέπει» νέο πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν, ο δημοσιογράφος, εξήγησε ότι στην γειτονική χώρα πραγματοποιούνται συνεχώς συλλήψεις.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, πραγματοποιούνται συνεχώς συλλήψεις. Τα εντάλματα είναι χιλιάδες. Μόλις χθες, έγιναν άλλες 80 συλλήψεις» εξηγεί.

Σχετικά με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», το οποίο αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα το πλοίο Όρουτ Ρέις θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή βορειοανατολικά της Κρήτης, ο δημοσιογράφος σημειώνει πως «συνήθως ότι εξαγγέλλει ο Ερντογάν το κάνει».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης αναφέρθηκε στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Η Τουρκία διατηρεί περίπου 40.000 στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο. Το μεγαλύτερο τμήμα του τουρκικού στρατού, είναι στράτευμα κατοχής σε μια χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Ταυτόχρονα έχει πολεμική εμπλοκή σε Συρία και Λιβύη, ενώ έχει προβεί και σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ» σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι «παρά τα όποια προβλήματα, η Τουρκία δεν υστερεί στην αποφασιστικότητα και στην ετοιμότητα να χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως μέθοδο επιβολής των δικών της συμφερόντων. Ότι έχει πει, κατά κανόνα το πράττει ο Ερντογάν».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μαλλιάς, επεσήμανε πως «η Τουρκία ασκεί μια πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την απειλή πολέμου, με το εξής δίλημμα: Η θα έρθετε σε διαπραγματεύσεις μαζί μας, είτε διμερώς είτε μέσω τρίτου είτε θα υποστείτε τις επιπτώσεις. Θέλει να παίξεις με τους δικούς της κανόνες».

-Ad-