Απεργία 16 Μαρτίου: «Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας – Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές

Δυναμικό «παρών» δίνουν χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την τραγωδία στα Τέμπη.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, τη δεύτερη από τη φονική σύγκρουση στα Τέμπη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.

Ποιοι απεργούν σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου αναλυτικά – Οι ανακοινώσεις

Tην απόφασή της να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), έπειτα από ομόφωνη απόφαση του 38ου πανελλαδικού συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς, ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία αναφέρει: «Η πείρα των τελευταίων 12 χρόνων και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαροτητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν «μεσσίες»! Οι ζωές μας αξίζουν και τις θέλουμε ασφαλείς και για εμάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας! Δεκάδες τα νιάτα που “δεν έφτασαν” και δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι» και τονίζει, μεταξύ άλλων «να νεκρώσει ξανά όλη η χώρα την Πέμπτη! Όλες και όλοι στην απεργία!».

Η Διοίκηση της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

«Κατεβάζουν τα μολύβια» τους και οι λογιστές αύριο. «Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στις συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 8ης Μαρτίου σε όλη την χώρα. Ο κλάδος μας είχε πολύ αυξημένη συμμετοχή απεργών σε κάθε πόλη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι πολλοί συνάδελφοι, κατά κύριο λόγο νέοι σε ηλικία, απέργησαν για πρώτη φορά, ξεπερνώντας εμπόδια και διλήμματα που τίθενται από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της είτε άμεσα είτε έμμεσα, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι λογιστές.

Στην απεργία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες Σύλλογοι Φοιτητών, Σπουδαστών και μια σειρά από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής της.

Τι θα γίνει με μετρό και ΜΜΜ στην απεργία σήμερα 16 Μαρτίου

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι σε μετρό, λεωφορεία, ΗΣΑΠ, Προαστιακό, με ξεχωριστές ανακοινώσεις, γνωστοποίησαν στο επιβατικό κοινό ότι θα συμμετέχουν και εκείνοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες στάσεις εργασίας. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αστυνομία θα δώσει εντολή να κλείσουν κάποιοι σταθμοί του μετρό, όπως συνήθως γίνεται στις συγκεντρώσεις. Μένουν όλα να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ:

«Εδώ και μέρες, η θλίψη και η οδύνη κατακλύζει τις ψυχές όλων μας. Το πένθος είναι βαρύ…

Η Εθνική Τραγωδία στα Τέμπη, με το πλήθος νεκρών – κυρίως νέας ηλικίας – μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια. Το «ποτήρι ξεχείλισε» με την αγανάκτηση και την οργή να κυριαρχεί σε κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Πολλά τα «γιατί» για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας, μα περισσότερα τα «πώς» δεν θα θρηνήσουμε ξανά στο μέλλον θύματα.

Ως Συνδικάτο, επιμένοντας στην πάγια και βασική μας κατεύθυνση για διασφάλιση και τήρηση των κανόνων ασφάλειας τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και των εργαζομένων μας, συνεχίζουμε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ανθρώπινη ζωή.

Σύσσωμοι με την κοινωνία, διεκδικούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που να αξίζουν στον επιβάτη, που να αξίζουν στον εργαζόμενο γιατί η συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό στις υπηρεσίες του πολίτη.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ.

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ώρα 11:00, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ»

Χωρίς τρένα σήμερα Πέμπτη για την απεργία

Στην 24ωρη απεργία, της Πέμπτης 16ης Μαρτίου, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς απαιτώντας να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει: «Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Σχολεία: Τι ισχύει στην απεργία σήμερα 16 Μαρτίου

Η ΟΛΜΕ εκπροσωπεί τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι καλούνται μέχρι μία μέρα πριν την απεργία να δηλώσουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στην απεργία. Στη συνέχεια, αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα και προσαρμόζεται ανάλογα με το ποιοι καθηγητές συμμετέχουν και δεν συμμετέχουν.

Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τον λόγο έχει η ΔΟΕ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει έχει βγει κάποια σχετική ανακοίνωση. Στην προηγούμενη μεγάλη απεργία στις 8 Μαρτίου η ΔΟΕ συμμετείχε. Και τα δημοτικά θα είναι ανοιχτά, όμως αν ένας από τους δασκάλους απεργεί, τότε τα παιδιά της τάξης του δεν θα πάνε στο σχολείο.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία.

Όλες και Όλοι στον αγώνα.»

Απεργία 16/3 σε όλη την Ελλάδα: Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

– Στην Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

– Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου

– Στην Λάρισα, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στο Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο

– Στο Αλιβέρι, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ζώντου

– Στην Αμαλιάδα, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου

– Στην Άμφισσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού

– Στο Άργος, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Πέτρου

– Στην Αριδαία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σέτσκου

– Στην Άρτα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς

– Στην Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στον Βόλο, στις 12 μ., στον Θόλο του Πανεπιστημίου

– Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στα Γιαννιτσά, στις 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ

– Στα Γρεβενά, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Δράμα, στις 12 μ. στη κεντρική πλατεία

– Στην Έδεσσα, στις 11 π.μ., στους Μικρούς Καταρράκτες

– Στην Ελασσόνα, στις 11.30 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία

– Στην Ζάκυνθο, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου

– Στην Ηγουμενίτσα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

– Στην Θήβα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Ιστιαία, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Ικαρία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου

– Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Καλαμάτα, στις 10 π.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου

– Στην Καστοριά, στις 11.30 π.μ. στην αντιπεριφέρεια

– Στην Κατερίνη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στην Κέρκυρα, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο

– Στην Κεφαλονιά, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου

– Στο Κιλκίς, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης

– Στην Κοζάνη, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Κομοτηνή, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία

– Στην Κόρινθο, στις 11.30 π.μ., στα Περιβολάκια

– Στην Λαμία, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου

– Στην Λέσβο, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στις 11.30 π.μ. και την ίδια ώρα στην Καλλονή στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο

– Στην Λευκάδα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μηνά

– Στην Λήμνο, στις 10 π.μ., στο λιμάνι της Μύρινας

– Στην Λιβαδειά, στις 12μ., στην κεντρική πλατεία

– Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Νάουσα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Ναύπακτο, στις 10.30 π.μ. πλατεία Φαρμάκη

– Στην Ορεστιάδα, στις 11 π.μ. στη κεντρική πλατεία

– Στον Πολύγυρο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου

– Στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ., στα παλιά ΚΤΕΛ

– Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στον Πύργο, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία

– Στη Ρόδο, στις 12μ., στο Δημαρχείο

– Στη Σάμο, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

– Στη Σαντορίνη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία των Φηρών

– Στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας

– Στην Σπάρτη, στις 11.30 π.μ., πάρκο ΟΤΕ

– Στην Τρίπολη, στις 11 π.μ. στην πλ. Πετρινού

– Στην Φλώρινα, στις 12 μ., στην πλατεία Μόδη (Κανόνια).

– Στην Χαλκίδα, στις 12 μ., στην πλατεία Δικαστηρίων.

– Στα Χανιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

– Στην Χίο, στις 12μ., στην πλατεία Βουνακίου

Σημειώνεται πως αυτές είναι οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί, ενώ συνεχώς προστίθενται νέες αποφάσεις από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία.

-Ad-