Απεργία 2/10: Πως θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία

Απεργία 2/10: Παραλύει η χώρα – Πως θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ λεωφορεία. Ποιοι απεργούν. Τι θα γίνει μετα σχολεία.

Απεργία 2/10: Πως θα κινηθεί το μετρό. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό την Τετάρτη λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το Athens Transport, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 το Μετρό (γραμμές 2 & 3) δε θα λειτουργήσει λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τις 20:00.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει επίσης εξαγγείλει δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Αν οι απεργίες πραγματοποιηθούν δε θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο τρένου, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Αναμένεται σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως επίσης και ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα μέσα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) τονίζεται ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν «μετά τον εμπαιγμό της εργοδοσίας και τη μη τήρηση πολύ σημαντικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας».

«Αντιδρούμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συμβάσεις εργασίας, φακελώνει τη συλλογική δράση των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η απεργία αποτελεί αντίδραση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα, απροσπέλαστο το Κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη καθώς θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της απεργίας. Ειδικότερα ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ και ΕΚΑ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στα Προπύλαια.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, η ΟΛΜΕαποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την Τετάρτη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία ΚλαυθμώνοςΔιοργανώνει παράλληλα από κοινού με την ΟΛΜΕ συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Απεργία 2 Οκτωβρίου: Χωρίς πλοία όλη μέρα

Απεργία 2 Οκτωβρίου: Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απεργία 2 Οκτωβρίου: Το θέμα εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00, στις 2 Οκτωβρίου.

Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της Πανεργατικής Πανελλαδικής 24ωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

-Ad-