Την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέσω απεργιών σε όλη τη χώρα.
Για σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλές ακόμα Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα ( ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ). Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ΣΤΑΣΥ, ΗΛΠΑΠ, ΟΑΣΑ, η ΠΕΜΕΝ, και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η απεργία στις μεταφορές
24ωρη απεργία, πραγματοποιούν σήμεραοι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα δεν θα κυκλοφορήσουν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, λόγω της απεργίας, την Τρίτη δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας-ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ και επίσης θα επιτρέπεται η χρήση των λεωφορειολωρίδων και από κάθε άλλο όχημα. Την ίδια στιγμή, άτυπη οδηγία ώστε να επιδεικνύεται «μερική ανοχή» για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα δόθηκε στη Δημοτική Αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι αύριο θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τα σωματεία των ναυτεργατών : ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ.
Τρένα και προαστιακός
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα προαστιακός και τρένα.
Όπως ανακοίνωσε στις 06:30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων.
Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».
Συγκεντρώσεις
Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος.
Συγκέντρωσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε: Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, Θεσσαλονίκη, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμη πολεις της χώρας.
Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει: «Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία».
Οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κόστος ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%». Ζητά: Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των Αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει το ΠΑΜΕ τονίζοντας πως «η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη» και «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας».