Από το 2021 και… βλέπουμε η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε… δόσεις αναμένεται να έρθει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο από τη νέα Κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση, υπάρχουν σκέψεις να έρθουν στη Βουλή τα μέτρα ελάφρυνσης του 2019 που έχουν το χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος, όπως οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των 120 και οι μετατάξεις προϊόντων του κλάδου της εστίασης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Το ερχόμενο Φθινόπωρο, στόχος είναι να ακολουθήσει το νομοσχέδιο με τα πιο ουσιώδη μέτρα μαζί με το προσχέδιο προϋπολογισμού. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον βασικό κορμό των φοροελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά (μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη).

Με το ίδιο νομοσχέδιο μετατίθενται για το 2021 οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, αλλά και η μείωση ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η Ν.Δ. είχε βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση του φόρου επί των ακινήτων κατά 30% συνολικά πηγαίνει για μετά το 2021, μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι οι απώλειες εσόδων για τα ταμεία θα φτάσουν στα 850 εκατ. ευρώ.