Αποφασίζουν για τοπικά lockdown οι ειδικοί – Οι περιοχές

Καμπανάκι κινδύνου ότι η Μύκονος ήταν μόνο η αρχή χτυπούν οι ειδικοί. Τα νησιά που βάζουν υποψηφιότητα για περιοριστικά μέτρα είναι η Πάρος, η Σαντορίνη και το Ρέθυμνο της Κρήτης.

Ενδειτικό είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου καταγράφηκαν 15.000 νέες μολύνσεις ενώ στα νοσοκομείο στήνονται και πάλι επιπλέον κλινικές COVID.

To 4o πανδημικό κύμα χτυπά τη χώρα.

Ο φόβος των περιορισμών επιστέφει και η παραλλαγή «Δέλτα» πλέον κυριαρχεί.

Το ινδικό στέλεχος και η χαλάρωση των μέτρων έφεραν περισσότερα από 15.000 κρούσματα το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου. Σήμερα καταγράφηκαν 2.972.

Όταν την ίδια μέρα πέρσι το καλοκαίρι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε μόλις 36 μολύνσεις!

Καμπανάκι κινδύνου για τα νησιά

Πάρτι και συνωστισμός έβαψαν για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τα τουριστικά νησιά πορτοκαλί, με τη δαμόκλειο σπάθη των μέτρων να αιωρείται πάνω από τις Κυκλάδες. Μετά τη Μύκονο που κατέγραψε 463 κρούσματα το τελευταίο δεκαήμερο έντονη είναι η ανησυχία για την Πάρο με 221 κούσματα και τη Θήρα με 193. Μάλιστα ήδη επιστήμονες προτείνουν διακοπές μόνο για εμβολιασμένους για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα.

Στην Κρήτη η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ παρελαύνει καθώς μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο , 910 στο Ρέθυμνο ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.

Τούτων δοθέντων οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα σενάρια ακόμη για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, θα επαληθευτούν.

Αυξάνονται οι εισαγωγές

Και στο ΕΣΥ άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Οι εισαγωγές από 38 την πρώτη Ιουλίου, σχεδόν διπλασιάστηκαν μια εβδομάδα αργότερα, ενώ χθες έφτασαν τις 141.

Ήδη στα νοσοκομεία δημιουργούνται και πάλι κλινικές κορωνοιού με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικός για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Στο μικροσκόπιο η Μύκονος, για ποια νησιά χτυπά καμπανάκι

Με την τουριστική σεζόν να βρίσκεται στην κορύφωσή της και κάποιους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμούς να βρίσκονται υπό την πολιορκία της μετάλλαξης Δέλτα η αυριανή, Πέμπτη, συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί φυσικά η Μύκονος, προκειμένου να αποφασιστεί έαν θα λήξει ή όχι το lockdown, αλλά και άλλα νησιά και περιοχές που εμφανίζουν έξαρση κρουσμάτων.

Με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια ακόμη και με 10.000 κρούσματα την ημέρα αν η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα δεν «δαμαστεί», η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών και δεν θα διακινδυνεύσει μια νέα έξαρση της πανδημίας και πίεσης του ΕΣΥ για λόγους οικονομικούς.

Δεν θα φοβηθούμε τα δύσκολα μέτρα και την επιβολή lockdown ακόμη και σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Άλλωστε η επιβολή αυστηρών μέτρων στη Μύκονο τη «ναυαρχίδα του τουρισμού», όπως λένε οι επιχειρηματίες του νησιού, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της αποφασιστικότητας της, ανεξαρτήτως της ορθότητας του μέτρου.

Προς άρση του lockdown στη Μύκονο

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο δεν θα πάρουν παράταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε όμως πρόκειται να πάψουν να ισχύουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, όπως είχε διαρεύσει.

Βάσει των τελευταίων πληροφοριών το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε οριστεί αρχικά, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.

Άλλωστε τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.

Σταθεροποίηση πάντως -αν και υψηλά επίπεδα- καταγράφεται και στις προβληματικές περιοχές της Κρήτης, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου δεν επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα.

Για που σαλπάρει το lockdown;

Κατά τη σημερινή σύσκεψη των επιδημιολόγων, από τη μελέτη όλων των δεικτών προκύπτει ότι αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.

Εν δυνάμει στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ή και τοπικό lockdown, αν και οι υπόλοιποι δείκτες που εξετάζουν οι ειδικοί συνηγορήσουν ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.