Δεκτή έγινε η αίτηση αποφυλάκισης του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου που κατηγορείται στην υπόθεση των «χρυσών μιζών» από εξοπλιστικά προγράμματα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών λίγο πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο (18μηνο) της προσωρινής του κράτησης.
Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην Υπουργός με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με δικηγόρο του, η αδυναμία εξεύρεσης του χρηματικού ποσού της εγγύησης κρατάει τον Γιάννο Παπαντωνίου εντός των φυλακών Κορυδαλλού.
Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου, πληρεξούσιου δικηγόρου του Γιάννου Παπαντωνίου:
«Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ. Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:
α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του
γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ!!
Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση.
Στην περίοδο του δράματος τους κορωνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Υπουργός είχε κριθεί προφυλακιστέος στις 23 Οκτωβρίου 2018 μετά την απολογία του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έλαβε ως μίζα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.