Δυστυχώς, άσχημα μαντάτα: Άρση μέτρων ή lockdown τις γιορτές; – Η κρίσιμη σύσκεψη

Σήμερα η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των αποφάσεων για το άνοιγμα ή μη, των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη σήμερα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιτροπή των λοιμοξιολόγων θα τεθούν στο τραπέζι τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά τη χώρα, τα οποία  προς στιγμήν μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν καθυστερήσει οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το πώς θα πορευτεί η χώρα στις γιορτές.

Θα επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα;

‘Η το lockdown θα διαρκέσει και στις γιορτές;

«Προς το παρόν» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί».

Η φράση… «προς το παρόν» μαρτυρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τι θα κρίνει τη λήξη του lockdown και το πότε…;

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν αν η επιστροφή σε μία μερική κανονικότητα θα ξεκλειδώσει στις 7 Δεκεμβρίου, στις 14, ή… όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες:

1.      Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο οποίος θα πρέπει να είναι τριψήφιος για να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.

2.      Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μ.Ε.Θ. και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία μας.

3.      Ο ρυθμός μεταδοτικότητας στην κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, όπως μεγάλη είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Τα δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εκτίμηση στην κυβέρνηση πως εφόσον τηρηθούν πιστά τα μέτρα από τους πολίτες, θα μπορέσει να σχεδιάσει μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Θα ανοίξουν τα σχολεία και πότε;

«Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία». Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας διαδικτυακά με την ψηφιακή τάξη της ΣΤ’ δημοτικού του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι… «την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε».

Ο στόχος για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων παραμένει η 7η Δεκεμβρίου

Ωστόσο όσον αφορά στα γυμνάσια και λύκεια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς ενώ δεν υπάρχει κινητικότητα γονέων στα σχολεία των παιδιών της, όπως στα δημοτικά,   υπάρχει κινητικότητα από τους ίδιους του μαθητές.

Τα δειγματοληπτικά τεστ σε έφηβους μαθητές που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνουν αν θα επιστρέψουν στην τάξη ταυτόχρονα με τους μαθητές δημοτικού ή όχι.

SOS για την τήρηση των μέτρων

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μεταβεί το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, για να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της πόλης και να δει από κοντά την κατάσταση, αναμένεται να απευθύνει εκ νέου μήνυμα στους πολίτες κατά της χαλάρωσης των μέτρων, υπό την προσμονή και του εμβολίου.

Η ανησυχία της κυβέρνησης, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, εστιάζεται σε άλλες 6 «κόκκινες» αυτή τη στιγμή, περιοχές:  τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο.

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για την Πάτρα, όπου στις 30 Νοεμβρίου γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης, είναι η γιορτή του Αγίου Ανδρέα.  Στην πόλη αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκειμένου να επιβλέψει τους αυστηρούς ελέγχους ανήμερα της γιορτής. Αντίστοιχα ανησυχία και για την Κέρκυρα για τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις των λοιμοξιολόγων

Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα θα αξιολογούν λοιμοξιολόγοι και κυβέρνηση την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Πάντως αυτή τη στιγμή, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι μεγάλη η μερίδα των επιστημόνων που εισηγείται να μην ανοίξουν ούτε τα σχολεία, ούτε το λιανεμπόριο, και οπωσδήποτε λένε όχι στο άνοιγμα της εστίασης. Και πάντως για να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό εκτιμούν ότι θα πάρει τουλάχιστον 2 εβδομάδες και υπό την προϋπόθεση της πιστής εφαρμογής των μέτρων.