Η παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς, πέρα από κάθε πρόβλεψη, και παρά την οριζόντια καραντίνα, τα επιδημιολογικά φορτία και η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένουν σε δραματικά επίπεδα.
Η καραντίνα είναι εδώ και θα μείνει…; Η καραντίνα μπορεί να λήξει στις 14 Δεκεμβρίου;
Τα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι εκτιμήσεις των ειδικών μόνο αισιόδοξα δεν είναι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique η καραντίνα θεωρείται πως θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και η στρατηγική του ακορντέον (ανοίγουμε – κλείνουμε) δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες δεν ανοίγουν το… 2020, και αν οι δείκτες δεν βελτιωθούν αισθητά, τότε ούτε καν τους πρώτους μήνες του 2021.
Βέβαια αυτή δεν είναι μια εύκολη πολιτική απόφαση και οπωσδήποτε θα μελετηθεί διεξοδικά. Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι επισημαίνουν στον Πρωθυπουργό ότι μια τόσο μεγάλη παράταση της καραντίνας θα έχει μεγάλο κόστος, οικονομικό και κοινωνικό. Από την άλλη όμως και οι εισηγήσεις των Επιστημόνων έχουν το δικό τους ειδικό βάρος!
Προς το παρόν, ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα με Χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία θα υποδέχονται τον κόσμο από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και μέχρι τις γιορτές. Και, όπως όλα δείχνουν και τα κομμωτήρια.
Από εκεί και πέρα το τοπίο είναι θολό.
Αν τα μικρά καταστήματα δεν καταστεί εφικτό να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά για τον εμπορικό κόσμο.
Προς αναβολή για το… 2021 το άνοιγμα – 6 μέτρα «βόμβες» έως το Πάσχα
Με βάση τα σημερινά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και τις εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι:
-Το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτιμάται πως θα είναι πιο ασφαλές να γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Για τα πολυκαταστήματα τα ρολά θα παραμείνουν για επιπλέον διάστημα κατεβασμένα.
-Η εστίαση παραμένει το μεγάλο στοίχημα ακόμη και για το νέο έτος, καθώς η διασπορά σε καφέ και εστιατόρια εκτιμάται πως είναι μεγάλη. ‘Έτσι, αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου είναι να μετατεθεί το άνοιγμα τους για τον Μάρτιο, όποτε και θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας.
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ούτε λόγος…
-Τα μπαρ ακόμη πιο μετά, και πάντως τα κέντρα διασκέδασης δύσκολα ανοίγουν πριν από το Πάσχα.
-Όσο για τα σχολεία; Ο σχεδιασμός είναι νηπιαγωγεία και δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως τα μικρά παιδιά είναι σχετικά πειθαρχημένα στα μέτρα προστασίας.
-Αντίθετα οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν στοιχεία για περιορισμένη κυκλοφορία του κορονοιού μεταξύ των εφήβων. Ίσως και προς τα μέσα της άνοιξης.
-Επιπλέον, καμία εκτίμηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή για το πότε θα μπορέσει να επιτραπεί η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό.
Κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα… ο εμβολιασμός!
Το κλειδί για την επιστροφή στην μερική κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, το οποίο τοποθετείται τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου.
Τα πρώτα εμβόλια φτάνουν στη χώρα στα τέλη του έτους.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.
Κι αν κι εφόσον έρθουν στην Ελλάδα περισσότερα εμβόλια, τότε σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.
Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.
Την επόμενη εβδομάδα το μήνυμα του Πρωθυπουργού
Οι ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη ως τα τέλη του έτους αναμένεται να γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας από τους επιστήμονες.
Αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την παράταση, υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο με αργούς ρυθμούς. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία, όμως πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση.