Αποκάλυψη: Η μέρα της κρίσης νέων, πιο αυστηρών μέτρων – Δείτε ποια είναι

«Κρίσιμες οι επόμενες 7-10 ημέρες». Οι αντοχές του Συστήματος Υγείας το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Ποια είναι η κρίσιμη μέρα για νέα μέτρα

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Υγείας.

Τα περιθώρια στενεύουν και εφόσον η πίεση ενταθεί θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ χτες των 400 διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα σήμανε ηχηρό καμπανάκι . Η Ελλάδα νοείται πλέον σαν μία υγειονομική περιφέρεια και τυχόν κορεσμός σε μία πόλη θα σημάνει: είτε μεταφορά σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων που θα επιταχθούν, είτε ενεργοποίηση μεταφοράς – αεροκομιδών είτε σε όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. είναι διαθέσιμη ανά την επικράτεια. Παράλληλα συνεχίζεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων κλινών για ασθενείς που νοσούν από τον κορονοιό.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές.

Ειδικότερα οι ΜΕΘ-COVID είναι 588, εκ των οποίων κενές είναι μόνο οι 125.

Η έκκληση στους πολίτες.

 Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες σε εφησυχασμό, διαμηνύει η κυβέρνηση, καλώντας όλους σε αυστηρή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο… αόρατος εχθρός.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο.

Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες  ως προς τον στόχο του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας για άλλη μία φορά για… «πόλεμο»!

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι τα αυξημένα επιδημιολογικά φορτία θα εμφανίσουν κάμψη από την ερχόμενη Δευτέρα, την τελευταία δηλαδή εβδομάδα πριν από το ορόσημο της 30ης Νοεμβρίου, οπότε και έχει οριστεί η λήξη του lockdown.

Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν αναμένονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση.  

“Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή κάποια άλλη περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων.

Τα νούμερα που θα δούμε αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το θέμα των κρουσμάτων, αλλά και τα επόμενα στοιχεία ανάλυσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, σε συνδυασμό με την πίεση στο Σύστημα Υγείας, θα δείξουν αν χρειάζεται κάτι παραπάνω ή όχι” ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο τέλος της εβδομάδας σε σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων μετά το lockdown και τη Δευτέρα θα υπάρχει καθαρή εικόνα και αποφάσεις για το αν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου.

Πόσο πιθανή είναι η λήξη του lockdown;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 500 ημερησίως, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, δεν μοιάζει εφικτό.

‘Έτσι, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει νέο πλαίσιο μέτρων για την περίοδο της παράτασης της καραντίνας. Πολύ λίγα μέτρα από αυτά που ελήθφησαν και την Άνοιξη μένουν στην κυβερνητική φαρέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται:

«κόφτης» στα SMS και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρότερη διάρκεια στις εξόδους από το σπίτι, καθιέρωση της τηλεργασίας σε ποσοστό 70% αλλά και πιο αυστηρά μέτρα και ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Με άλλα λόγια, αυτό που συζητείται ανοιχτά είναι όχι… αν, αλλά πόσο θα διαρκέσει η παράταση. Και κεντρικός στόχος να μη φτάσει κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά ιδανικά το πολύ ως το πρώτο 10ήμερο, προκειμένου να περιοριστούν οι τριγμοί στην οικονομία.