Αποκάλυψη Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτρουρκικά μίλησε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι από την Αθήνα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να εξηγήσει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι οι κινήσεις τις Άγκυρας απειλούν την ασφάλεια στο ευρύτερο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλη και συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους», ανέφερε για την κρίση με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι παρά τη μεγάλη ένταση των προηγούμενων μηνών, Ελλάδα και Τουρκία δεν φτάσανε κοντά σε πόλεμο, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και αν δεν βρεθεί λύση τότε να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γιατί, αφού η Ελλάδα το έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε».

-Ad-