Μαρτυρίες που συγκλονίζουν ακούγονται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο έρευνας για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης του ορφανοτροφείου «Shirley Oaks» όπου φιλοξενούνταν παιδιά από τη δεκαετία του 1930 μέχρι το κλείσιμό του το 1983.
Σύμφωνα με αυτές παιδιά ακόμη και από την ηλικία των τριών ετών έπεσαν θύμα ασέλγειας, ενώ ένα κορίτσι βιάστηκε «500 φορές», μεταδίδει το BBC.
Το ορφανοτροφείο του Shirley Oaks φιλοξένησε έως και 350 ενοίκους κάτω από την ηλικία των 17 ετών μέχρι που έκλεισε.
Κατά τη ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο των καταγγελιών για παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποκαλύφθηκε ότι κατά τη δεκαετία του 1930 το ίδρυμα ήταν ένα «τρομακτικό μέρος».
Οι δικηγόροι που αντιπροσωπεύουν τα θύματα κατηγορούν την δημοτική αρχή του Λάμπεθ, της βρετανική πόλης, ότι γνώριζε τα πάντα αλλά δεν έκανε τίποτα.
Η ακροαματική διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, ερευνά αν υπάρχει ευθύνη των δημοσίων Αρχών για την αποτυχία να προστατευτούν τα παιδιά.
Τη Δευτέρα στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν θύματα κακοποίησης από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Πρώην ένοικος του Shirley Oaks δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα «τρομακτικό μέρος» κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, όπου στα παιδιά επιβάλλονταν βίαιες τιμωρίες ενώ εξαναγκάζονταν να τρώνε μέχρι να κάνουν εμετό.
Μία άλλη πρώην ένοικος, η οποία κατέθεσε προφορικά στην έρευνα, δήλωσε ότι ήταν «πάντα περιορισμένη» και κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο ή ένα κελί.
«Ήμουν αρκετά θορυβώδης και έτσι, τελικά, με ανάγκασαν να παίρνουν ηρεμιστικά», πρόσθεσε.
Μία άλλη μάρτυρας, η οποία κατέθεσε μέσω υπομνήματος, είπε ότι ένα κορίτσι βιάστηκε «500 φορές» από μεγαλύτερα αγόρια στο Shirley Oaks κατά τη δεκαετία του 1950.
«’Ένα αγόρι της έβαζε έναν σάκο στο κεφάλι της και τη βίαζε. [Αυτή] εκτιμά ότι αυτό έγινε 500 φορές».
Ένα άλλο κορίτσι, που επίσης βρισκόταν υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του Λάμπεθ κατά τη δεκαετία του 1950, ήταν περίπου 8 ετών όταν ένα 17χρονος αγόρι από το Shirley Oaks άρχισε να την κακοποιεί σεξουαλικά.
Όπως ακούστηκε κατά την ακρόαση: «Παρόλα αυτά το προσωπικό δεν έκανε τίποτα, δεν ανέλαβε καμία δράση και κανείς δεν με ρώτησε ποτέ τι έγινε».
«Το κορίτσι εξομολογήθηκε αργότερα στους θετούς γονείς της τι της είχε συμβεί. Αρχικά δεν την πίστεψαν, ωστόσο την μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα για να κάνει καταγγελία».
Παρόλα αυτά, ακόμη και τότε δεν κινήθηκε καμία διαδικασία.
Η έρευνα συνεχίζεται.