Αποκάλυψη Τούρκου υπουργού: Εκεί κάνει έρευνες το Γιαβούζ

Σε αποκαλύψεις για τις κινήσεις του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο ξεκίνησε έρευνες δυτικά της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET.

«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oρούτς Ρεις και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες, αλλά και το Γιαβούζ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Σελτσούκλου-1», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει στόχο την αναβολή προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου o ίδιος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Απο τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις. Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων. Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές.

Η τουρκική πλευρά είχε απαντήσεις στην ελληνική ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε:

«Η Ελλάδα, με την ανακοίνωσή της, επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές απόψεις της», σημειώνει ο Ακσόι, σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί, σκοπίμως, το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και οι τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους πέριξ της νήσου, με τους συνιδιοκτήτες της (σ.σ. ε/κ)».

-Ad-