Φωτογραφία: ONLINER.BY via AP

Αποκάλυψη «βόμβα» της Ryanair: Πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο – Τα δραματικά λεπτά στον «αέρα» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν την Λευκορωσία για κρατική πειρατεία και αναζητούν τρόπους για να απαντήσουν στην προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Λουκασένκο να εκτρέψει της πορείας του το αεροσκάφος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και να το αναγκάσει να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συλληφθεί αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος, ο 26χρονος Ρομάν Προτάσεβιτς μαζί με την συνταξιδιώτισσα και σύντροφό του, την 23χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Βίλνιους Σοφία Σάπεγκα.

Η υπόθεση θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες κατά την προγραμματισμένη για σήμερα ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αλλά οι τρόποι απάντησης είναι περιορισμένοι. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν ήδη επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Μινσκ από τον περασμένο χρόνο για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας. Οι κυρώσεις αυτές δεν επηρέασαν καθόλου την συμπεριφορά του Αλεξάντρ Λουκεσάνκο, στενού συμμάχου της Μόσχας. Εχουν πλήξει αξιωματούχους του λευκορωσικού καθεστώτος στους οποίους απαγορεύεται η μετακίνηση και η οικονομική δραστηριότητα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενα ακόμη μέτρο που συζητείται είναι η παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας στις διεθνείς πτήσεις.

Ηδη, η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic είναι η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις πτήσεις της.

Η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της επεξεργάζονται μέτρα για την διακοπή των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και να απαγορεύσουν την προσγείωση στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ενωσης των αεροσκαφών της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας Belavia, έγινε γνωστό από την Γαλλική Προεδρία.

Επεξεργαζόμαστε πακέτο μέτρων πέραν των κυρώσεων κατά προσώπων και είναι πιθανόν να διακόψουμε και τις χερσαίες διελεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με πηγή του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν.

Αποκάλυψη «βόμβα» της Ryanair για την αεροπειρατεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο΄Λίρι έκανε λόγο για κρατική αεροπειρατεία και δήλωσε πως πιστεύει ότι πράκτορες της KGB (ρωσικές και λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες) είχαν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάσθηκαν στο Μινσκ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ryanair έχει τα στοιχεία των διαβατηρίων των πρακτόρων αυτών που εξαφανίσθηκαν μετά την αποβίβασή τους και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις έρευνες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε ότι 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους. Και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει σχόλια για τα άτομα που έμειναν στο Μινσκ.

Τα δραματικά λεπτά στον «αέρα»

Η πτήση της Ryanair 4978 είχε ήδη αρχίσει την κάθοδό της στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όταν ο πιλότος ανακοίνωσε την αιφνίδια εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της γειτονικής Λευκορωσίας.

Δεν δόθηκε καμία εξήγηση.

Όμως ένας από τους επιβάτες του Boeing 737 αντέδρασε αμέσως, σηκώθηκε από τη θέση του, έφτασε το ντουλαπάκι από πάνω του, έβγαλε έξω έναν φορητό υπολογιστή από την χειραποσκευή του και τον έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε, μαζί με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο Λευκορώσος διαφωνών δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος καταζητείτο στην Λευκορωσία για τον ρόλο του στην μετάδοση των ειδήσεων για τις τεράστιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που γινόντουσαν πέρυσι στο Μινσκ, δεν είχε πολύ χρόνο. Το Μινσκ απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από το Βίλνιους και η εκτροπή θα γινόταν σε μερικά μόνο λεπτά.

“Όταν ανακοινώθηκε ότι θα προσγειωνόμασταν στο Μινσκ, ο Ρομάν σηκώθηκε πάνω, άνοιξε το ντουλαπάκι με τις χειραποσκευές, έβγαλε μια αποσκευή και προσπαθούσε να ξεχωρίσει πράγματα”, δήλωσε ένας Λιθουανός επιβάτης, ο οποίος κατονομάστηκε μόνον ως Μάντας.

“Πιστεύω ότι έκανε λάθος. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι και θα μπορούσε να δώσει τα πράγματα σε μένα ή σε άλλους επιβάτες κι όχι στην κοπέλα του, η οποία νομίζω ότι συνελήφθη και αυτή”, πρόσθεσε.

Έξω από το αεροπλάνο –αν και ο Μάντας δεν μπορούσε να το δει– βρισκόταν ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 σοβιετικής εποχής, με εντολή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο για να αναγκάσει το αεροπλάνο να κάνει εκτροπή στο Μινσκ.

Ο Μάντας μίλησε στο Reuters έπειτα από μια ολοήμερη ταλαιπωρία που ξεκίνησε μετά την αναχώρηση της πτήσης από Αθήνα και τελείωσε μετά την άφιξη του αεροπλάνου αργά το βράδυ στο Βίλνιους έπειτα από την στάση του για περισσότερες από 7 ώρες στο Μινσκ.

Μια άλλη εξαντλημένη επιβάτης, η οποία δεν έδωσε το όνομά της στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι ο Προτάσεβιτς φαινόταν “πάρα πολύ φοβισμένος”. “Τον κοίταξα στα μάτια και ήταν πολύ λυπημένος”, πρόσθεσε.

Κι άλλοι επιβάτες της πτήσης δήλωσαν ότι ο ακτιβιστής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης έζησε κάποια λεπτά μεγάλης αγωνίας όταν συνειδητοποίησε ότι η πτήση της Ryanair στην οποία βρισκόταν θα εκτραπεί στο Μινσκ, όπου λίγο αργότερα συνελήφθη.

“Άρχισε να πανικοβάλλεται και να λέει ότι αυτό γίνεται εξαιτίας του”, διηγήθηκε στο AFP η Μόνικα Σίμκιεν, μια σαραντάχρονη Λιθουανή όταν στο τέλος η πτήση μπόρεσε να προσγειωθεί στο Βίλνιους, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση.

“Απλώς γύρισε προς τον κόσμο και είπε ότι κινδυνεύει να του επιβληθεί θανατική ποινή”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια έμοιαζε “πολύ ήρεμος” όταν σιγουρεύτηκε ότι θα συλληφθεί μετά την άφιξη στο Μινσκ.

Ήταν “νευρικός στην αρχή, αλλά μετά συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ηρέμησε και το αποδέχθηκε”, δήλωσε επίσης ο Μάντας, ενώ άλλος επιβάτης, ο 37χρονος Ενβίνας Ντίμσα, συμπλήρωσε ότι “δεν φώναζε, αλλά φαινόταν ότι φοβόταν πάρα πολύ. Θα έλεγε κανείς ότι αν υπήρχε ανοιχτή μια έξοδος, θα πηδούσε”.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονιτέ μετέβη στο αεροδρόμιο του Βίλνιους για να υποδεχθεί το αεροπλάνο, όπως και πολλές δεκάδες ακτιβιστές της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Ορισμένοι είχαν στους ώμους τους τη σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα: “Είμαι/Είμαστε ο Ρομάν Προτάσεβιτς” ή ακόμη “Ryanair, που είναι ο Ρομάν;”.

“Οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας για να αποφύγουμε να μας κάμψουν έναν έναν”, δήλωσε ένας από αυτούς, ο 36χρονος Αλεξάντρ Γκλασκόφ. Σύμφωνα με αυτόν, η σύλληψη του Προτάσεβιτς συνιστά “έγκλημα”.

Ο Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του μέσου ενημέρωσης της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta, διέμενε στην Πολωνία.

Τον Νοέμβριο, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας (KGB) είχαν καταχωρίσει το όνομά του και αυτό του ιδρυτή του Nexta Στεπάν Πουτίλο στον κατάλογο των “ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες”, ενώ το Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης της επανεκλογής το 2020 του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία της Λευκορωσίας από το 1994.

Οι λευκορωσικές αρχές εξέτρεψαν την πτήση στην οποία είχε επιβιβαστεί για το Βίλνιους την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την χώρα λόγω συναγερμού για βόμβα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Ο συναγερμός αποδείχθηκε εσφαλμένος.

“Στεκόταν μόνος του”

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς απομονώθηκε αμέσως από τους άλλους επιβάτες κατά την άφιξη της πτήσης στο Μινσκ, ενώ οι έλεγχοι που έγιναν στις αποσκευές με τη χρήση εκπαιδευμένων σκύλων έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για βόμβα.

“Είδαμε ότι τον Ρομάν τον σταμάτησαν λόγω κάποιων πραγμάτων στην αποσκευή του”, πρόσθεσε ο Μάντας, σημειώνοντας ότι οι αρχές ήλεγξαν τις αποσκευές και των άλλων επιβατών και τους μετέφεραν με λεωφορείο στον τερματικό σταθμό, όπου περίμεναν μερικές ώρες για να επιβιβαστούν ξανά στο αεροπλάνο.

“Είδαμε από το παράθυρο ότι ο Ρομάν στεκόταν μόνος του και ένας αστυνομικός με σκύλο προσπαθούσε να βρει κάτι (στην αποσκευή του)”.

Άλλος επιβάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στα λιθουανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Προτάσεβιτς δήλωσε ποιος είναι στους αξιωματούχους ασφαλείας της Λευκορωσίας μόλις έφτασαν. “Είδα πως του πήραν το διαβατήριο. Έβγαλε τη μάσκα του και είπε: ‘Είμαι αυτός κι αυτός και εγώ είμαι ο λόγος που γίνεται όλο αυτό”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισαν το περιστατικό “αεροπειρατεία”.

Οι υπόλοιποι επιβάτες φαινόντουσαν εξαντλημένοι κατά την άφιξή τους στο Βίλνιους, ενώ ο Μάντας δήλωσε ότι πέρασαν ώρες σε ουρές για τις αποσκευές και για τον έλεγχο διαβατηρίων στο Μινσκ προτού τους επιτραπεί να περάσουν σε σαλόνι για να περιμένουν την αναχώρησή τους για το Βίλνιους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η σύντροφος του Προτάσεβιτς, η οποία πήρε τον φορητό του υπολογιστή και το τηλέφωνο, κρατήθηκε επίσης στο Μινσκ, αλλά ότι φαινόντουσαν να υπάρχουν περισσότερες άδειες θέσεις στο αεροπλάνο μετά την απογείωσή του από το Μινσκ για το Βίλνιους, από τότε που απογειώθηκε από την Αθήνα.

“Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας έμειναν έξω από το αεροπλάνο – αλλά είναι δύσκολο να μιλήσω με ακρίβεια”, σημείωσε.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι η σύντροφος του Προτάσεβιτς επίσης δεν επιβιβάστηκε ξανά στην πτήση από το Μινσκ για το Βίλνιους.

Επιβολή κυρώσεων ζητούν Γαλλία και Ιρλανδία — Εκκλήσεις για παράκαμψη του λευκορωσικού εναερίου χώρου στις διεθνείς πτήσεις

Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, η αεροπορική εταιρεία Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

«Είναι περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας…κρατικής πειρατείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο΄Λίρι στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk

«Φαίνεται ότι πρόθεση των αρχών ήταν η σύλληψη δημοσιογράφου και της συνεπιβάτη του…πιστεύουμε ότι υπήρχαν και πράκτορες της KGB που αποβιβάσθηκαν στο αεροδρόμιο επίσης», πρόσθεσε.

Πράξη κρατικής πειρατείας κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ζητώντας ισχυρή απάντηση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μινσκ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός αντιδρώντας με προειδοποιήσεις ή αυστηρές ανακοινώσεις», είπε.

Την απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair με στόχο την απαγωγή του αντικαθεστωτικού λευκορώσου δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό με την προσγείωση στο Μινσκ ζήτησε η Γαλλία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωση θα συζητήσουν το βράδυ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ. Δεκάδες λευκορώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τελούν υπό το κράτος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, δορυφόρο της Μόσχας.

«Μπορούν να υπάρξουν και άλλα μέτρα, σκέφτομαι ένα μέτρο που θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι η απαγόρευση του λευκορωσικού εναερίου χώρου, που αποτελεί κύρωση», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, αναφερόμενος στην στέρηση των αεροπορικών φόρων που θα σημαίνει για το Μινσκ η παράκαμψη του λευκορωσικού εναέριου χώρου.

«Θέλω να εξετασθούν το συντομότερο δυνατόν και θεωρώ ότι πρόκειται για λογικά μέτρα για την προστασία μας», πρόσθεσε.

«Εθεσαν σε κίνδυνο την ζωή ευρωπαίων πολιτών, πέραν του αντικαθεστωτικού», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η πτήση συνέδεε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Αθήνα και το Βίλνιους, και μετέφερε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους εννέα Γάλλους.

«Είναι μία πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», είπε ο γάλλος υπουργός.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη.

«Επρόκειτο για πτήση ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι κήρυξη πολέμου, αλλά είναι σίγουρα επιθετική ενέργεια», σχολίασε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025