Αποκαλυπτικός Μόσιαλος: Πώς ανακαλύψαμε τόσο γρήγορα εμβόλια για τον κορονοϊό

Ένα ικανό ποσοστό πολιτών προβάλλει αιτιάσεις για τον σύντομο χρόνο στον οποίο ανακαλύφθηκαν τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Ο καθηγητής πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, απαντά με επιχειρήματα και δεδομένα στα ερωτηματικά που -ευλόγως- απασχολούν τους πολίτες, τονίζοντας ότι «κανένα εμβόλιο δεν θα εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας, αν δεν είναι ασφαλές».

Πιο αναλυτικά ανέφερε:

«Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις.

Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).

Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Να αναλάβει ο «Δημόκριτος» το «κομμάτι» του πορίσματος για την πυρόσφαιρα – Απαντήσεις για το email Λακαφώση
9 Απριλίου, 2025
Πάτρα: «Κόντρες θανάτου» στην Περιμετρική – Τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα 260χλμ. στο αντίθετο ρεύμα
9 Απριλίου, 2025
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός σε ηλικία 67 ετών
9 Απριλίου, 2025
Εξαφάνιση 14χρονου από την Αθήνα: Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
9 Απριλίου, 2025
Δασμούς 104% στην Κίνα από τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
9 Απριλίου, 2025
«Κλειδώνει» το καλοκαιρινό Πάσχα – Πού θα έχει καιρικές εκπλήξεις, και πού 30άρια
9 Απριλίου, 2025
Τέμπη: Συνέντευξη Τύπου της Καρυστιανού την Παρασκευή (11/4)
9 Απριλίου, 2025
Σπάτα: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 3χρονο αγοράκι
9 Απριλίου, 2025
Έγκλημα στην Εύβοια: Έχασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό, σκότωσε τον νέο ιδιοκτήτη και αυτοκτόνησε
9 Απριλίου, 2025
Απεργία 9 Απριλίου: Τι ώρα οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα
9 Απριλίου, 2025