Ακόμη προσπαθεί να συνέλθει η γαλλική κοινωνία από το σοκ της αποτρόπαιης ενέργειας εναντίον του καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας, ο οποίος αποκεφαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή (16/06).
Ο Σαμιέλ Πατί θα τιμηθεί μετά θάνατον με την ύψιστη διάκριση της χώρας του, το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής», όπως δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ωστόσο αυτό δεν… σβήνει το σοκ.
Άλλωστε, έρχονται συνεχώς στοιχεία της υπόθεσης στο φως της δημοσιότητας, που την κάνουν όλο και πιο περίπλοκη. Όπως προκύπτει, ο νεαρός άνδρας που αποκεφάλισε τον καθηγητή, επειδή έδειξε τα σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη, έστειλε ένα μήνυμα sms σε έναν από τους γονείς των παιδιών ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τις εικόνες αυτές, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή.
Η πηγή αυτή είπε στο Reuters και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι δεν είναι σαφές εάν ο γονέας, ο πατέρας ενός κοριτσιού στην τάξη του εκπαιδευτικού, απάντησε στο μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο δράστης (ένας 18χρονος τσετσενικής καταγωγής), ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικούς λίγο μετά την επίθεση, ήθελε να τιμωρήσει τον εκπαιδευτικό, επειδή νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε στους μαθητές του τα σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε σήμερα ότι ο πατέρας, που είχε καταγγείλει τον καθηγητή σε ένα βίντεο που είχε αναρτήσει σε social media, είχε ανταλλάξει μηνύματα στο Whatsapp με τον δολοφόνο, ημέρες πριν από την επίθεση.
Το θύμα είχε βρεθεί στο στόχαστρο μιας οργισμένης εκστρατείας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού δεχθεί την επίθεση.
Ο πατέρας, ο οποίος βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση, είχε αναρτήσει ένα βίντεο στο Facebook όπου έλεγε ότι ήθελε την απομάκρυνση του καθηγητή, έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές το Σαββατοκύριακο. Ο άνδρας είχε επίσης πάει να δει τον διευθυντή του σχολείου για να διαμαρτυρηθεί, ενώ είχε αναρτήσει κι ένα άλλο βίντεο στο Facebook όπου αποκάλυπτε το όνομα του εκπαιδευτικού και το σχολείο όπου εργαζόταν.