Αποκλειστικό newsique: Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί χάσαμε τις εκλογές (Έγγραφο ντοκουμέντο)

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, εγκρίνει τον απολογισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κείμενο, στο οποίο επιχειρείται μια εξαντλητική αποτίμηση της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προ την κυβέρνηση, τις εκλογικές νίκες του 2015 και το δημοψήφισμα, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το κυβερνητικό έργο, τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, τη λειτουργία του κόμματος, την εκλογική τακτική, αναμένεται να «περάσει» από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το newsique.gr εξασφάλισε αποκλειστικά ολόκληρο το κείμενο του απολογισμού:

Απολογισμός_ΣΥΡΙΖΑ – ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού

Το Μνημόνιο – Όσον αφορά την ανάλυση της εκλογικής ήττας βασική αιτία θεωρείται το 3ο Μνημόνιο. Πιο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το πλαίσιο όπου μπορούσε να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική στρατηγική προσδιορίστηκε κατά βάσιν από το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει μνημόνιο. Μπορεί να ήταν εμφανές σε όλους ότι αυτή είχε εξαναγκαστεί να το υπογράψει, χωρίς να συμφωνεί και χωρίς να το «υιοθετεί», μπορεί αυτό να είχε όντως ηπιότερες κοινωνικές επιπτώσεις από τα προηγούμενα, μπορεί η νέα κυβέρνηση όντως να προσπάθησε με νύχια και με δόντια να απαλύνει παλιά και νέα βάρη, μπορεί να σεβάστηκε απόλυτα τους δημοκρατικούς κανόνες και να προστάτευσε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, μπορεί να καλλιέργησε άλλες συμπεριφορές και άλλο δημόσιο ήθος ή να προσέδωσε άλλο ύφος στους τρόπους διακυβέρνησης, αλλά μολαταύτα υπέγραψε μνημόνιο. Ακυρώνοντας έτσι εν τοις πράγμασι την κύρια διάσταση της μέχρι τότε πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, ακριβώς, είχε αναδείξει ως κύριο αιτούμενο το να απαλλαγεί η χώρα από μνημόνια. Παραμένοντας βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Η υπογραφή αυτή σφράγισε τη γενική εικόνα: η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ακόμα “μνημονιακή κυβέρνηση”. Και ως προς αυτόν τον βασικό πολιτικό χαρακτηρισμό, “όμοια με τις άλλες”.»

Η τακτική στις εκλογές – Στον απολογισμό αναφέρονται τα λάθη τα οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική τακτική, Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει:

  • «Οφείλουμε κατ’ αρχάς να αναγνωρίσουμε ως πολιτικά άστοχη την επιλογή να ταυτιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των τριών εκλογικών αναμετρήσεων».
  • «Είχαμε συλλογικά υποτιμήσει τη συγκρότηση από “τα κάτω”, εν πολλοίς σιωπηλά, του πλατιού αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Υποτιμήσαμε αυτή τη συγκρότηση γιατί πραγματικό κίνημα ενάντια στη κυβέρνηση δεν είχε αναπτυχθεί ενώ οι δημοσκοπήσεις που φαίνονταν να υποδεικνύουν την ύπαρξή του είχαν απαξιωθεί στη συνείδησή μας λόγω της μεγάλης αστοχίας τους κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μορφή αυτάρκειας που αγγίζει την αλαζονεία».
  • Για τις ευρωεκλογές… «ήταν λάθος ότι σηκώσαμε το γάντι στην πρόκληση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές ως οιονεί δημοψήφισμα».

Περισσότερα σε λίγο…