Σύλληψη Βρετανού πρεσβευτή: Ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ιράν «Αποκλιμάκωση» ζητούν οι Βρυξέλλες

Μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση χθες Σάββατο του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επέκρινε την Τεχεράνη και ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση».

«Πολύ ανήσυχος μετά την προσωρινή κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν. Ο σεβασμός στη Σύμβαση της Βιένης αποτελεί υποχρέωση. Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση και στη δημιουργία χώρου για διπλωματία», έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν, ο Ρομπ Μακέιρ, διέψευσε ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως μετέδωσαν κάποια ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση», έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ στα αγγλικά και τα περσικά. «Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752″ της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό “από λάθος”», πρόσθεσε.

«Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα» κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Είναι «φυσιολογικό να θέλω να αποτίσω φόρο τιμής», διευκρίνισε ο Μακέιρ καθώς «κάποια θύματα ήταν Βρετανοί».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Βρετανός πρεσβευτής συνελήφθη επειδή «υποκίνησε» τους διαδηλωτές και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μία ώρα.

Τη νύκτα το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, μετέδωσε ότι ο Μακέιρ καρατήθηκε επί πολλές ώρες και ανακρίθηκε για την εμπλοκή του “σε ύποπτες ενέργειες” στη διάρκεια μίας συγκέντρωσης μπροστά από το πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ στην Τεχεράνη.

«Η σύλληψη του Πρεσβευτή μας στην Τεχεράνη χωρίς αιτιολόγηση ή εξήγηση είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η ιρανική κυβέρνηση είναι σε μια αποφασιστική στιγμή. Μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς ένα καθεστώς παρία με όλη την πολιτική και οικονομική απομόνωση που αυτό συνεπάγεται, ή να αναλάβει βήματα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να δεσμευθεί σε έναν διπλωματικό δρόμο προς τα εμπρός», ανέφερε ο Ράαμπ.

-Ad-