AP

«Αποκρούσαμε μεγάλη ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια» ανέφερε η Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να εξαπολύσει αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασε από τους Ρώσους.

«Σήμερα στη 1.30 τα ξημερώματα, στη ζώνη της Ζαπορίζια, ο εχθρός επιχείρησε να διασπάσει την άμυνά μας με (…) έως 1.500 άνδρες και 150 θωρακισμένα οχήματα» ανέφερε ο Σοϊγκού στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, «ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες».

«Οι εχθρικές δυνάμεις που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για να υλοποιήσουν αυτήν τη διείσδυση δεν πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με τον Σοϊγκού, «έπειτα από δίωρη μάχη, ο εχθρός έχασε 30 άρματα, 11 οχήματα μάχης πεζικούς και έως 350 άνδρες». Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Μέχρι στιγμής οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία επίσημη αναφορά στο θέμα αυτό.

Το Κίεβο δηλώνει εδώ και μήνες ότι προετοιμάζει μια μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να ανακτήσει τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα, μεταξύ των οποίων και την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η αύξηση των «επιθετικών επιχειρήσεων» εκ μέρους του Κιέβου κατά μήκος της γραμμής του μετώπου τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια πρώτη ένδειξη αυτής της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης.