«Apollo 8»: Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Είναι 21 Δεκεμβρίου του 1968. Οι Φράνκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γούιλιαμ Άντερς πρόκειται να γράψουν ιστορία. Το Απόλλων 8, το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα. Η αποστολή Απόλλων 8 ήταν η δεύτερη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα στα πλαίσια του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Ήταν επίσης η πρώτη επανδρωμένη πτήση στην Σελήνη.

Το Απόλλων 8 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στην κορυφή του μεγαλύτερου και ισχυρότερου πυραύλου που είχε κατασκευαστεί ποτέ, του γιγαντιαίου Κρόνος 5, το ύψος του οποίου αντιστοιχούσε σε ουρανοξύστη 36 ορόφων.

Μυρτώ Τζώρτζου

Η εκτόξευση πήγε καλά. Οι τρεις άντρες τις επόμενες ώρες βγαίνουν από τη βαρύτητα της γης και φθάνουν στη Σελήνη. Θα δουν για πρώτη φορά και τη σκοτεινή πλευρά της. Όπως διηγήθηκε αργότερα ο Anders «… το μόνο που μπορούσαμε να δούμε ήταν μία μαύρη τρύπα κενή από άστρα. Υποθέσαμε ότι ήταν το φεγγάρι. Στην πραγματικότητα ήταν η μοναδική στιγμή σε όλη τη διάρκεια της πτήσης που σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου καθώς πλησιάζαμε σ’ αυτή την μεγάλη μαύρη τρύπα».

Καθώς το Apollo 8 συνέχιζε να κινείται στην τροχιά του γύρω από τη Σελήνη κατευθυνόμενο από τη σκοτεινή προς τη φωτεινή της πλευρά, οι τρεις αστροναύτες άρχισαν να βλέπουν επιτέλους την ανώμαλη και σπαρμένη από κρατήρες επιφάνειά της να αναδύεται σιγά-σιγά μέσα από το σκοτάδι καθώς άρχιζε να τη φωτίζει το φως του Ήλιου. Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν ότι λίγο αργότερα θα παρατηρούσαν και κάτι ακόμα που οι επιστήμονες της NASA δεν είχαν προβλέψει, κάτι ακόμη πιο εκπληκτικό. Καθώς το Apollo 8 συμπλήρωνε την τρίτη περιστροφή του γύρω από τη Σελήνη, ξεπροβάλλοντας για μια ακόμη φορά από τη σκοτεινή της πλευρά προκειμένου να αρχίσει την τέταρτη διέλευσή του από την πλευρά της Σελήνης που φαίνεται από τη Γη, ο τρεις άντρες αντίκρισαν ένα θέαμα που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν είχε δει ως τότε: τη Γη να ανατέλλει πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το να μπει το διαστημόπλοιο στην τροχιά της Σελήνης δεν ήταν μικρή υπόθεση. Την επιχείρηση αυτή δυσκόλευε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί ενώ δεν υπήρχε επικοινωνία με τη Γη. Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες, το πλήρωμα κατάφερε να μπει στην τροχιά της Σελήνης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αρχικά και οι τρεις άντρες υπέφεραν από ιλίγγους, αδιαθεσία και αϋπνίες. Ο Μπόρμαν αρρώστησε με εμετούς και άλλα. Οι άνθρωποι της NASA τον συμβούλεψαν για το πώς πρέπει να το διαχειριστεί.

Η ανθρωπότητα παρακολουθούσε καθηλωμένη στην τηλεόραση τη ζωντανή αναμετάδοση της ιστορικής στιγμής. Η Σελήνη ήταν “ένα τεράστιο, μοναχικό και απαγορευτικό είδος ύπαρξης”, όπως τη χαρακτήρισε ο Μπόρμαν.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, εκατό χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης, οι Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γουίλιαμ Άντερς παρακολούθησαν την ανατολή της γης απαγγέλλοντας τους πρώτους στίχους της Γένεσης. Είχαν επίσης την ευκαιρία για κάτι πρωτόγνωρο: να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, μέσω δημόσιας μετάδοσης, η οποία θα πραγματοποιούνταν από το φεγγάρι. Ένας-ένας με τη σειρά του μοιράστηκαν τις σκέψεις τους μέσα από φράσεις που έχουν χαραχθεί στην ιστορία.

Το Απόλλων 8 επέστρεψε στη Γη στις 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιώντας προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το πλήρωμα που επάνδρωσε την πτήση του Απόλλων 10 ήταν:

ΕιδικότηταΌνοματεπώνυμο
ΚυβερνήτηςFrank Borman
Πιλότος του διαστημόπλοιουJim Lovell
Πιλότος της σεληνάκατουWilliam Anders

Περισσότεροι από 1.100 δημοσιογράφοι κάλυψαν το γεγονός ενώ το BBC μετέδωσε τις εικόνες από το Διάστημα σε 54 χώρες και 15 διαφορετικές γλώσσες. Έχει ειπωθεί μάλιστα ότι το ένα τέταρτο των κατοίκων της Γης που ζούσαν εκείνη την εποχή είδαν είτε ζωντανά είτε καθυστερημένα την μετάδοση των αστροναυτών τη παραμονή των Χριστουγέννων.

Το διαστημόπλοιο Απόλλων 8 βρίσκεται στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Σικάγο.

Και τα τρία μέλη του πληρώματος είναι ακόμα εν ζωή.