Αποστολάκης: «Φτάσαμε κοντά σε νέα Ίμια»

Δεν σέβεται τίποτα η Τουρκία και η προκλητικότητα της μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, τόνισε ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σοβαρή και κρίσιμη, ωστόσο, ο Ερντογάν αν και δεν έχει… ιερό και όσιο, δεν έχει να κερδίσει κάτι απ’ αυτή την προκλητικότητα, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη σύναψη της συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη κι αρκετά σοβαρή με την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά δεν μας ξαφνιάζει γιατί δεν σέβεται τίποτα. Είχαμε δει από τον καιρό που μπήκε στη Συρία κι αν “κέρδιζε” κάτι θα γύριζε πίσω με μεγαλύτερη επιθετικότητα, κάτι που έγινε τελικά. Κατέληξε να πείσει την υποτιθέμενη κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει αυτή τη συμφωνία.

Οι πιθανότητες και η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κάνει το… παραπάνω βήμα. Μπορεί όμως να προκύψει ένα ατύχημα με τα όσα κάνει κι εκεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί θα γίνει» επεσήμανε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Open TV.

Για το ότι πλέον η τουρκική προκλητικότητα φτάνει μέχρι την… Κρήτη: «Αν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα τότε θα πρέπει να τα υπερασπιστείς, αλλιώς τα χάνεις… Θέλει ψυχραιμία και σοβαρότητα και πολύ καλή ανάλυση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε με συναισθηματισμό και πρόχειρες σκέψεις.

Η οικονομική ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Αν το διακηρύξεις πρέπει να είσαι έτοιμος να το προασπίσεις. Αν το παραβιάσουν το χάνεις. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για να προσδιοριστούν ΑΟΖ έπεσαν στο κενό εκατέρωθεν γιατί είναι πολύ δύσκολο. Ομως εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση πρέπει να τα δούμε όλα και σύντομα. Και τα 12 μίλια και τα χωρικά ύδατα και όλα».

Για τα σοβαρά επεισόδια στο Αιγαίο παραδέχτηκε πως: «Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ιμια. Γίνεται κάποια ενέργεια, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους και θα πρέπει να υπάρχει μια αντίδραση. Βάσει λογικής αντιδράς, στέλνεις πλοία, στέλνει κι άλλος και συγκεντρώνονται πολλοί σε ένα σημείο. Τότε φτάνεις στην κλιμάκωση και για να γίνει αποκλιμάκωση πρέπει να μιλήσεις… Ακριβώς κάτι τέτοιο έγινε και φτάσαμε εκεί στα Ίμια, πολλές φορές. Από μικροεπεισόδια που μπορεί να είχαν εξελιχθεί αλλιώς».

Για την κυπριακή ΑΟΖ τέλος, επεσήμανε: «Η Κύπρος βασίζεται στην Ευρώπη. Χτίζει συμμαχίες με κράτη που έχουν λόγους να προασπίσουν τα συμφέροντά της. Καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Γι αυτό μετέχουμε σ’ αυτές τις Ενώσεις, αλλιώς τι νόημα έχει;»

-Ad-