Απόστολος Λύτρας: Τα ερωτήματα γύρω από την σύλληψή του και οι… αόρατες χειροπέδες

Μετά το θέατρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ο Απόστολος Λύτρας έκρυβε τα χέρια του με σακάκι δήθεν για να μη φανούν οι χειροπέδες, που όμως όπως φαίνεται σε αυτά τα πλάνα δεν φορούσε ποτέ στην πραγματικότητα, μια σειρά από ερωτήματα για το σκεπτικό της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, συντηρούν το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται στο Live News πώς είναι δυνατόν κάποιος να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα μετά από μια τόσο άγρια επίθεση και να μην παίρνει το δρόμο για τη φυλακή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Εξετάστηκε ο κ. Λύτρας από γιατρούς για να αποφανθούν εκείνοι αν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα; Γιατί δεν παρέμεινε κρατούμενος ο 52χρονος ποινικολόγος μέχρι να δικαστεί;

Όπως λέει ο κύριος Γιαννάκος, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να «πέσουν στα μαλακά». Οι περισσότεροι εμφανίζονται μετανιωμένοι και ζητούν συγγνώμη για την πράξη τους, με μια υπόσχεση ότι δεν θα απασχολήσουν ποτέ ξανά στο μέλλον για κάτι ανάλογο. Όπως έκανε και ο Απόστολος Λύτρας.

Ο Απόστολος Λύτρας έκανε στροφή 180 μοιρών. Αρχικά απέδιδε τα σοβαρά τραύματα της συζύγου του σε πτώση από σκάλα του σπιτιού τους, αλλά στην πορεία όταν προφανώς κατάλαβε πως δεν υπήρχαν περιθώρια, ομολόγησε ότι τον ξυλοδαρμό της.

Στη μαραθώνια απολογία του, ο Απόστολος Λύτρας υποστήριξε πως παρεκτράπη για πρώτη φορά. Μέτρησε τόσο η κατάθεση της μεγαλύτερης κόρης του, όσο και εκείνη της πρώην συζύγου του, που όμως το 2017, τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

Σε δεύτερη παρέμβαση για την υπόθεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη διέταξε την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στη διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση με κατηγορούμενο τον Απόστολο Λύτρα, λόγω της σοβαρότητας της πράξης σε βάρος της συζύγου του.

«Γνωρίζουμε εμείς ότι σχεδόν όλοι ότι όσοι διαπράττουν κακουργήματα προσπαθούν να πουν ότι έχουν ψυχιατρικά προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Μακριά από το σπίτι που έμενε με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου στον Γέρακα, σε συνεχή επικοινωνία με μια μικρή ομάδα φίλων και συνεργατών, που τον συμβουλεύουν για τις επόμενες κινήσεις του. Ο Απόστολος Λύτρας βρέθηκε από κατήγορος, κατηγορούμενος σε μια υπόθεση που συντάραξε τη χώρα, μετά από μια πετυχημένη καριέρα δεκαετιών.

Ο ποινικολόγος που στηλίτευε κακοποιητικές συμπεριφορές, βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από καταγγελία της συζύγου του.

Μια σειρά από ερωτήματα για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα «πυροδοτούν» συζητήσεις, την ώρα που το όλο θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα και προκαλεί για ακόμα μια μέρα αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Δημογλίδου: «Οι χειροπέδες στον Α. Λύτρα αφαιρέθηκαν μόλις έφθασε στα δικαστήρια»

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου μιλώντας στο Live News ανέφερε ότι η ελληνική αστυνομία καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικά για τις χειροπέδες που δεν υπήρχαν στα χέρια του Απόστολου Λύτρα κατά την μεταφορά στον ανακριτή και στον εισαγγελέα δήλωσε η κα Δημογλίδου:

«Το πώς γίνεται η μεταγωγή ενός κρατουμένου υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί στην ελληνική αστυνομία οι οποίοι τηρούνται από τους ανθρώπους που κάνουν την μεταγωγή για την δική τους την ασφάλεια. Εδώ, ο άνθρωπος αυτός έφυγε από τμήμα με χειροπέδες κανονικά και πριν μπουν μέσα στο κτίριο αφαιρέθηκαν οι χειροπέδες».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ σχολιάζοντας το αποκλειστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του Απόστολου Λύτρα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Live News και σε αυτό φαίνεται ο ποινικολόγος να μην φοράει χειροπέδες ανέφερε ότι ήταν σε φάση προσαγωγής για την προανάκρισή του και «νομίζω δεν θα ήταν καλή εικόνα και για το παιδί του να δει έναν άνθρωπο να μεταφέρεται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα».