Αποσύρεται το Πολεμικό Ναυτικό από το Καστελλόριζο

Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου ως απάντηση, στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ΟnAlert, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσαζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία», τονίζει στο OnAlert ανώτατη πηγη του ΓΕΕΘΑ. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο Καστελλόριζο μέχρι τις 2 Αυγούστου

Εντούτοις, στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θαλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, αναφέρουν στο OnAlert στρατιωτικές πηγές.

Στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η προκλητική τουρκική NAVTEX.