Μάλλον απογοητευμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι νόμισαν πως με την προχτεσινή επιχείρηση των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση άρχισε το σχέδιο «Νόμος και Τάξη» προκειμένου να βάλει τάξη στα ΑΕΙ, περιορίζοντας δυναμικά τις ομάδες των φοιτητών και όσων τους συμπαραστέκονται.
Και αυτό γιατί μπορεί η αστυνομική επιχείρηση να τίναξε την ένταση στα ύψη αλλά επειδή ήταν δίχως συνέχεια αποδείχθηκε ντουφεκιά στον αέρα, καθώς η Πρυτανεία του ΑΠΘ παραμένει υπό κατάληψη! Ομάδες φοιτητών παραμένουν 24 ώρες το 24ωρο στο κτίριο Διοίκησης, απαγορεύοντας στους εργαζομένους και τη διοίκηση την πρόσβαση στα γραφεία τους.
Δηλαδή χτες και σήμερα γίνεται στο ΑΠΘ ό,τι ακριβώς έγινε και τη Δευτέρα! Μόνο που τη Δευτέρα αυτά που είχαν γίνει προκάλεσαν την καταγγελία της πρυτανείας, την παρέμβαση της Εισαγγελίας και τελικά την επέμβαση της Αστυνομίας!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου και οι αντιπρυτάνεις εργάζονται από άλλα γραφεία, ωστόσο είναι σαφές ότι το Αριστοτέλειο υπολειτουργεί, καθώς η κατάληψη προστίθεται στα μέτρα κατά της πανδημίας.
Η ένταση, που εκφράζεται από τις πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών αλλά και το γενικότερο κλίμα φαίνεται ότι φρέναρε την κυβέρνηση, που παραμένει σε στάση αναμονής. Ωστόσο, αυτή η στάση ουσιαστικά ακυρώνει την «αποφασιστική στάση», που επιδείχθηκε τη Δευτέρα και την καθιστά από αφετηρία για μία πολιτική επιβολής της Τάξης σε κατάληξη που συνιστά πολιτική ήττα.
Έτσι, οι δύο πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους: η Πρυτανεία του ΑΠΘ προχώρησε σε μία πρωτοφανή επικοινωνιακή αντεπίθεση «βγάζοντας» τους αντιπρυτάνεις και άλλες «φίλιες δυνάμεις» στα ραδιόφωνα και τα κανάλια προκειμένου να εξηγήσουν θέσεις όπως:
- Οι καταλήψεις, που σταματούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι παράνομες και δεν μπορεί να δείχνουμε ανοχή σ’ αυτές.
- Οι περισσότεροι από όσους διαμαρτύρονται είναι μέλη ομάδων που διαμαρτύρονται συχνά για πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Άλλωστε οι 19 από τους 31 συλληφθέντες του τελευταίου επεισοδίου ήταν εξωπανεπιστημιακοί.
- Η πρυτανεία δεν έβαλε μέσα στο ΑΠΘ τα ΜΑΤ όπως καταγγέλλεται, αλλά ενημέρωσε την Εισαγγελία, η οποία έδρασε αυτεπαγγέλτως.
Η άλλη πλευρά στην οποία συνασπίζονται κυρίως παράγοντες της Αριστεράς με τη σειρά της συνεχίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Το μεσημέρι ήταν η σειρά καθηγητών του ΑΠΘ να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο υπό κατάληψη κτίριο, με αρκετά μέλη του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού να κατακεραυνώνουν στις δηλώσεις τους τόσο την πρυτανεία όσο και την κυβέρνηση για την αστυνομική επιχείρηση. Η πλευρά αυτή:
- Ταυτίζει τους καταληψίες με την συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών.
- Ταυτίζει την αστυνομική επιχείρηση με μία πολιτική καταπίεσης και ανελευθερίας από την πλευρά της κυβέρνησης στην οποία οι πάντες έχουν υποχρέωση να αντισταθούν.
- Επιθυμεί να αξιοποιήσει την παρούσα κρίση στην γενικότερη προσπάθεια της να ακυρωθεί η εφαρμογή του «Νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη».
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται νέες κινητοποιήσεις, με τη μεγαλύτερη να διοργανώνεται για αύριο Πέμπτη.