Αρχαιολογικοί χώροι: Πώς θα επαναλειτουργήσουν

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη με την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες’, με τη συντονιστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα «Μέτρα Προστασίας της δημόσιας υγείας σε άρση αναστολής αρχαιολογικών χώρων – μουσείων – φεστιβάλ – πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π.».

«Οι υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, με θερινό ωράριο, ως πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για την ασφαλή λειτουργία των πολιτιστικών υποδομών σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, που διευκρινίζει: «Θα οριστούν κανόνες για τις αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα κάθε χώρου. Επίσης, θα οριστούν κανόνες για τον τρόπο αγοράς των εισιτηρίων και τον τρόπο της προσέγγισης και της εισόδου στον χώρο, αλλά και της χρήσης των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων. Οι μείζονες αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου, τα οποία ήδη ετοιμάζονται. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι όπως όλα τα σχέδια και το συγκεκριμένο, τελεί υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση. Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη».

Επίσης, «η κ. Μενδώνη έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τις προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται για την προστασία των εργαζομένων, των επισκεπτών και του κοινού στις πολιτιστικές υποδομές και εκδηλώσεις. Έκανε ειδική αναφορά στη διοργάνωση των φεστιβάλ, στις παραστάσεις και στις προαπαιτούμενες πρόβες των ποικίλων καλλιτεχνικών σχημάτων (θεάτρου, χορού, μουσικής κ.λ.π.), στις κινηματογραφικές παραγωγές. Η απάντηση των ειδικών αναμένεται αφού μελετήσουν τα δεδομένα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Τότε θα ανακοινωθούν και τα συγκεκριμένα μέτρα», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Σεμνότητα και αποτελεσματικότητα»: Τα μηνύματα των νέων υπουργών
15 Μαρτίου, 2025
ΟΗΕ: Ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις η Πενταμερής
15 Μαρτίου, 2025
Λευκωσία: Νεκρό βρέφος σε αυτοκίνητο – Φέρεται ότι το ξέχασε η μητέρα του
15 Μαρτίου, 2025
LIVE – Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση – Sτο Προεδρικό οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί
15 Μαρτίου, 2025
Το Κίεβο κατέρριψε 130 ρωσικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία
15 Μαρτίου, 2025
Τέμπη – Χούπας: Η Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει εργαλεία για να δικάσει
15 Μαρτίου, 2025
Στις 12:00 η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης, Άνθιμου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου
15 Μαρτίου, 2025
Έως τους 26 βαθμούς ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα, στους 30 βαθμούς θα φτάσει στη βόρεια Κρήτη – Έρχεται και η αφρικανική σκόνη
15 Μαρτίου, 2025
Σερβία: Συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο οι φοιτητές στο Βελιγράδι – Επεισόδια και συλλήψεις το βράδυ της Παρασκευής
15 Μαρτίου, 2025
Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι προτεραιότητες του πρώτου υπουργικού συμβουλίου
15 Μαρτίου, 2025