Τι δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του στο DEFEA Conference- Current Strategies for a Challenging World.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, τόνισε ότι «H χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων αλλά και των μεθόδων αντιμετώπισης» και «η πολυεπίπεδη αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα στις Ένοπλες Δυνάμεις» αποτελούν «τον καταλυτικό και κυριαρχικό παράγοντα απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος και επικράτησης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στο DEFEA Conference- Current Strategies for a Challenging World, που διεξάγεται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
ωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ανά την υφήλιο ενόπλων συρράξεων που μαίνονται επί του παρόντος, ανέρχεται σε 55, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύθραυστη ειρήνη και ασφάλεια».
«Αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων, συνιστά εκ των ων ουκ άνευ δεσμευτική προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής μας» τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Οι υδριβικές απειλές στον κυβερνοχώρο
Έδωσε, δε, ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στον κυβερνοχώρο. «Πρόκειται κατά κανόνα για υβριδικές απειλές» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ απέκρουσε πάνω από 5 εκατομμύρια περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων διαφόρων μορφών, που είχαν ως στόχο τις ιστοσελίδες και υποδομές πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων».
Επίσης, αναφέρθηκε και στη συγκρότηση στο ΓΕΕΘΑ ειδικού Κλάδου για τα ζητήματα Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας, διευκρινίζοντας ότι «αποσκοπεί στην παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων και εξοπλισμών και τη δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Για το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε ότι «χωρίς αμφιβολία, οποιαδήποτε επένδυση στην ‘Αμυνα «δεν νοείται χωρίς την αντίστοιχη αναβάθμιση της εκπαίδευσης του έμψυχου δυναμικού ξεκινώντας από τις Παραγωγικές Σχολές μας, οι οποίες, σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, εντάσσονται με ερευνητικά προγράμματα στον ανωτέρω σχεδιασμό πιο δυναμικά και αποτελεσματικά στο νέο οικοσύστημα καινοτομίας».
Πηγή: ΑΠΕ