Άρχισε το κρύο και οι ιώσεις: Ποιες ομάδες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Το επικίνδυνο κοκτέιλ εποχικής γρίπης και covid

Με την πτώση της θερμοκρασίας να γίνεται πλέον αισθητή και τους κλειστούς χώρους να αρχίζουν να δέχονται περισσότερο κόσμο, ξεκινά και η περίοδος έξαρσης των ιώσεων που επιβάλλει αυξημένα μέτρα προστασίας και αντιγριπικό εμβολιασμό, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, για την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως εξήγησε, από Νοέμβριο θα πάνε οι πιο νεαρές ηλικίες ενώ για τα μικρά παιδιά, όπως τόνισε, «οι γονείς θα μιλήσουν με τον παιδίατρο και αυτός θα δώσει τις οδηγίες».

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί και για τις νέες μεταλλάξεις του ιού. «Ανησυχούμε πάρα πολύ γιατί πέρυσι είχαμε κάτι εξάρσεις τέλος Οκτώβρη και Νοέμβρη και είχαμε ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με πάρα πολλά περιστατικά. Οι ιώσεις είχαν αρχίσει πάρα πολύ νωρίς. Ελπίζουμε φέτος να μην είναι σε έξαρση τόσο νωρίς, να πάνε λίγο πιο μετά, για το καλό όλων μας», τονίζει η κ. Παγώνη.

«Όσον αφορά τον κορωνοϊό, τα αντιικά φάρμακα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ από ηλικίες 64 και πάνω. Αυτό όμως, μέχρι το πρώτο 5νθήμερο σε συνεννόηση με τον γιατρό. Μετά τα τρία χρόνια κορωνοϊού, έχουν εξασθενήσει οι οργανισμοί, δεν έχουν τα αντισώματα που είχαν. Χρειάζεται λίγο προσοχή. Χρειάζεται ένα αντισηπτικό μαζί μας», κατέληξε η Ματίνα Παγώνη.

Οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά της γρίπης έχουν φτάσει στα φαρμακεία, ενώ στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σημειώνεται ότι αναμένεται πως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

  • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  • Εγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Αστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατ’ επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση», τονίζεται στην εγκύκλιο.

«Έφτασε η ώρα να κάνουμε τα εμβόλια. Όπως κάθε χρόνο, η επιτροπή εμβολιασμού έχει καταρτίσει και φέτος τα συνιστώμενα εμβόλια για το 2024-2025, που σε σχέση με τα περσινά έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις», τονίζει, ο ειδικός παθολόγος Κώστας Σταυρόπουλος.

Ο ιατρός επεσήμανε πως ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται κρούσματα κορωνοϊού, κάνοντας σαφές πως «θα πρέπει χωρίς κανένα δισταγμό να γίνουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και της γρίπης».

«Ο δισταγμός απέναντι στα εμβόλια, ιδίως του κορωνοϊού, είναι ένα παγκόσμιο θέμα, όχι μόνο στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Κατά τη φετινή περίοδο η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση με drone της Χεζμπολάχ στην περιοχή κατοικίας του Νετανιάχου
19 Οκτωβρίου, 2024
Σεισμός τώρα 4.8 Ρίχτερ – Οι πρώτες πληροφορίες
19 Οκτωβρίου, 2024
Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Εξουσιοδότηση έγκρισης ή απόρριψης υποψηφιοτήτων έχει το Συνέδριο»
19 Οκτωβρίου, 2024
Αγρίνιο: Βγήκε από την καταστολή η 13χρονη που είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο – «Κέρδισε την ζωή της, υπάρχει τελικά ελπίδα»
19 Οκτωβρίου, 2024
Αγρίνιο: Κατέληξε ο 28χρονος που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ έπειτα από τροχαίο – «Διακομίστηκε στο νοσοκομείο 3,5 ώρες μετά»
19 Οκτωβρίου, 2024
Συγκλονίζει η μητέρα από την Αμαλιάδα για τα τελευταία λεπτά του παιδιού – «Το άφησα με την Ειρήνη»
19 Οκτωβρίου, 2024
Περισσότερα από 200 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μέσα σε 5 ημέρες στα Χανιά – Υπερμεταδοτικός ο νοροϊός που ευθύνεται
19 Οκτωβρίου, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτό είναι το σχέδιο εξυγίανσής του – Πώς θα διευκολυνθούν οι πληρωμές προς αγρότες και παραγωγούς
19 Οκτωβρίου, 2024
Άρχισε το κρύο και οι ιώσεις: Ποιες ομάδες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο – Το επικίνδυνο κοκτέιλ εποχικής γρίπης και covid
19 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Ψυχρό» Σαββατοκύριακο – Μονοψήφιες θερμοκρασίες με αρκετά μποφόρ
19 Οκτωβρίου, 2024