Αργεντινή: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά της πολιτικής λιτότητας

Συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών έκανε λόγο για διαδηλώσεις ενός εκατομμυρίου πολιτών σε εθνική κλίμακα.

Πλήθος κόσμου βγήκε χθες στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής για να διαδηλώσουν κατά τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Στην πρωτεύουσα, η κινητοποίηση —πιθανόν η μεγαλύτερη αφότου άρχισε η θητεία του προέδρου Μιλέι τον Δεκέμβριο— συγκέντρωσε «από 100.000 ως 150.000» ανθρώπους, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην αστυνομία, ενώ το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες (UBA) υπολόγισε πως ο κόσμος που συμμετείχε ήταν μισό εκατομμύριο.

Φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, άλλα μέλη του προσωπικού του συστήματος παιδείας, συνδικαλιστές και μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν και παρέλυσαν όλο το απόγευμα το κέντρο του Μπουένος Άιρες, στα όρια του κοινοβουλίου και ως την Πλατεία Μαΐου, όπου είναι η έδρα της προεδρίας, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, κατάμεστη στο τέλος της ημέρας.

Σε άλλες κινητοποιήσεις στην επαρχία συμμετείχαν σπουδαστές και μέλη του προσωπικού των περίπου εξήντα δημοσίων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και φοιτητές και διδακτικό προσωπικό ιδιωτικών σχολών. Στην Κόρδομπα (κεντρικά), έδρα του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Αργεντινής, που ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, έγινε πορεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Στο Μπουένος Άιρες, σε εορταστική ατμόσφαιρα, φοιτητές κράταγαν συμβολικά βιβλία στα χέρια, καταγγέλλοντας τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του πανεπιστημίου. Όπως ο Πάμπλο Βισέντι, φοιτητής ιατρικής, 22 ετών: «Θέλουν να κόψουν τη χρηματοδότηση παριστάνοντας πως δεν υπάρχουν χρήματα. Φυσικά υπάρχουν, επιλέγουν να μην τα δαπανήσουν για τη δημόσια εκπαίδευση».

Τα δημόσια πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν πάνω από 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, λένε πως αντιμετωπίζουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η κυβέρνηση Μιλέι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες το ακαδημαϊκό έτος 2024 (άρχισε τον Μάρτιο) τις δαπάνες του 2023, ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ίπταται περί το 288%.