«Αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις Μακρή» καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δ. Παλλήνης

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δήμου, ο δήμαρχος Παλλήνης και δημοτικοί του σύμβουλοι αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις ρατσιστικές δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πρόσφατα, η Ραχήλ Μακρή, με ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε: «Πάρε το π… και πίσω την ελληνική ιθαγένεια», αναφερόμενη στον Ελληνα σταρ του ΝΒΑ.

Εξαιτίας της συγκεκριμένης ανάρτησης, 13 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Παλλήνης προχώρησαν σε διάβημα με αίτημα την καταδίκη των ρατσιστικών δηλώσεων της Ραχήλ Μακρή. Οι 13 δημοτικοί σύμβουλοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις της κυρίας Μακρή ως «θεσμική εκτροπή», τονίζοντας ότι «διασύρουν και βεβηλώνουν την αξιακή ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου» και για μια ακόμη φορά «δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία του Δήμου Παλλήνης».

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπολίτευσης, «την πρόταση καταδίκης αυτών των δηλώσεων υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ακόμα και σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό της Ρ. Μακρή, αλλά κανείς από την παράταξη του δημάρχου».

Για την ιστορία, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16-16 με την ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Σμέρου να καθορίζει το αποτέλεσμα (σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς, η πόλη μας»:

«Μετά από πρόταση 13 συμβούλων της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε στις 5/8/2020 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα την καταδίκη των ρατσιστικών και προσβλητικών, δηλώσεων της δημοτικής συμβούλου Ραχήλ Μακρή, σχετικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ταυτόχρονα την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη του δήμου Παλλήνης.

Την πρόταση καταδίκης αυτών των δηλώσεων υποστήριξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ακόμα και σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό της Ρ. Μακρή, αλλά κανείς από την παράταξη του δημάρχου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 16-16 με την ψήφο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Σμέρου να καθορίζει το αποτέλεσμα (σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου).

Για την καταγγελία στον αήθη, προσβλητικό, διχαστικό και ρατσιστικό λόγο της δημοτικής συμβούλου Ραχήλ Μακρή, δεν βρέθηκε ούτε λέξη από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς του συμβούλους. Μια ολόκληρη ανάλυση περί δημοκρατικότητας, με γενικόλογες αναφορές, χωρίς μια αναφορά στη συγκεκριμένη δήλωση, που προσβάλλει όχι μόνο έναν Έλληνα που τιμά την πατρίδα μας, αλλά αποτελεί πρότυπο ζωής. Όταν το αγνοείς και το ανέχεσαι, ΝΑΙ το συγκαλύπτεις. Βάζεις πιο πάνω από τις αξίες της αξιοπρέπειας και του σεβασμού τα μικροπαραταξιακά οφέλη.

Μάθαμε από την εισήγηση του δημάρχου, ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών συμβούλων και επικεφαλής παρατάξεων που εκφέρουν ρατσιστικό λόγο αποτελούν προσωπικές θέσεις, ανεξάρτητα αν απευθύνονται όχι μόνο στην τοπική κοινότητα, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Επικαλέστηκαν τη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί δεν τολμούν να πάρουν θέση απέναντι στον στοχευμένο, μισαλλόδοξο λόγο που εκφέρεται ως πολιτικός κι όχι ως προσωπικός λόγος, ενάντια στην ανθρώπινη αυταξία και ίση αξιοπρέπεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση του δημάρχου. Είναι η φυσική συνέχεια των περιστατικών που είχαμε ζήσει το προηγούμενο διάστημα (όλοι θυμόμαστε στάση, δηλώσεις και συμπεριφορές για τα γεγονότα της δομής ανήλικων προσφυγόπουλων, της αποβολής μαθητών για την παρέλαση, το Μακεδονικό κλπ). Αν σε οδηγεί το ένστικτο του καιροσκοπισμού γίνεσαι για όλα ικανός. Όσο βαθιά και αν κρύφτηκαν για να κάνουν «συμφωνίες στήριξης» ο κ. Ζούτσος και η κα. Μακρή, να είναι βέβαιοι πως αποκαλύφθηκαν.

Προκαλεί έκπληξη όμως η σιγή των δημοτικών του συμβούλων. Προκαλεί έκπληξη η στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Σμέρου, που πήρε την ευθύνη για μια τέτοια κατάπτυστη απόφαση.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε κανένα επίπεδο και η καταδίκη τους στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία που τους παρακολουθεί, όπως παρακολουθεί όλους μας».

-Ad-