Άρση lockdown: Αυτά τα καταστήματα ανοίγουν πρώτα

Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα της οικονομίας.

Ένα δύσκολο δίμηνο βλέπουν μπροστά τους οι Λοιμωξιολόγοι, προειδοποιώντας πως προκειμένου το 3ο κύμα της πανδημίας να μη δοκιμάσει τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, απαιτείται από όλους απαρέγκλιτη τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Βδομάδα τη βδομάδα θα επαναξιολογούνται όλες οι αποφάσεις για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που είτε είναι «παγωμένες», είτε έχουν ήδη ανοίξει, όπως τα σχολεία. Ενώ αν παρατηρηθεί ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, θα υπάρξουν και έκτακτες παρεμβάσεις της πολιτείας.

Το άνοιγμα της οικονομίας, και όχι μόνο, θα βασιστεί πάνω σε μία δύσκολο εξίσωση…

Βασικοί συντελεστές ο αριθμός των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, οι άσχημες καιρικές συνθήκες, η αργή αποσυμφόρηση των Μ.Ε.Θ., η μετάλλαξη του ιού και η πορεία του εμβολιασμού.

Τα SMS θα μείνουν για καιρό…

Τα SMS στο 13033 μένουν για αρκετό καιρό ακόμη, όπως δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, και πάντως δεν πρόκειται να καταργηθούν πριν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Με αγωνία περιμένει η Κυβέρνηση την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, καθώς, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, έχει θέσει 2 προτεραιότητες. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away και την επιστροφή στα θρανία της Γ’ τάξης του Λυκείου.

Με δεδομένο ότι χτες ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, ευχής έργον τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την ίδια την αγορά θα ήταν το click away να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχουν οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία.