Άρση lockdown: Όλα στον «αέρα» – Πότε ανακοινώνεται και τι

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στην κυβέρνηση και τους ειδικούς η κοσμοπλημμύρα στις παραλίες, στα βουνά και όχι μόνο, το Σαββατοκύριακο, εν μέσω αυστηρού lockdown.

«΄Όχι στη χαλάρωση» είναι το μήνυμα στους πολίτες, και επισημαίνουν την ανάγκη να περιοριστεί η κινητικότητα και να τηρούνται πιστά τα μέτρα, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αναζωπύρωση ενός 3ου κύματος της πανδημίας.

Μέχρι να βελτιωθούν οι κλιματολογικές συνθήκες και να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού – δηλαδή για τους επόμενους 2,5 με 3 μήνες – η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού».

Επαναξιολόγηση από μηδενική βάση

Βήμα – βήμα, σημειωτόν, και εβδομάδα ανά εβδομάδα η Επιτροπή των Επιστημόνων θα εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα υποβάλλει την εισήγηση της στην κυβέρνηση. Κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνεται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο σχεδιασμός για την επόμενη εβδομάδα.

Όποια κοινωνική ή οικονομική δραστηριότητα ανοίγει θα εξετάζεται αν θα παραμένει ανοιχτή, στο τέλος κάθε εβδομάδας.

Τα πάντα θα αξιολογούνται εκ νέου, από μηδενική βάση

Την ερχόμενη Παρασκευή – οπότε και θα έχουν εξεταστεί τα στοιχεία από την κινητικότητα στις γιορτές (από 25 Δεκεμβρίου έως τα Θεοφάνεια) θα αξιολογηθεί ακόμη και το αν θα συνεχίσει η λειτουργία των σχολείων, που σήμερα ανοίγουν ξανά τις πύλες τους.

Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα προσιδιάζουν σε αυτά του Νοεμβρίου τότε σταματά η δια ζώσης εκπαίδευση σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ξεκινά ξανά η τηλεκπαίδευση.

Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου είναι διαχειρίσιμα, τότε σειρά έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ευχής έργο θα ήταν για την κυβέρνηση τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away. «Δεν πάει άλλο» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, τονίζοντας πως εφόσον οι ειδικοί το επιτρέψουν, αυτή θα είναι η επόμενη δραστηριότητα που θα ανοίξει.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι και επιστροφή στα θρανία καταρχήν της 3ης τάξης του Λυκείου, η οποία δίνει φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, και στη συνέχεια και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τι κρίνει την άρση περιορισμών;

Τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι κρίνουν το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας.

1.Η εικόνα που θα προκύψει από την κινητικότητα των γιορτών. Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε ποσοστό περίπου κοντά στο 20%/

2.Η αργή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας (διασωληνωμένοι ΜΕΘ)

3. Η μετάλλαξη του ιού, που πλέον έχει κάνει και την εμφάνιση της και στη χώρα μας.

4. Ο ρυθμός μεταδοτικότητας του ιού.