Άρση lockdown στην Αττική: Ποια μέτρα και πότε θα χαλαρώσουν

Στο «κόκκινο» μπήκε η Αττική και στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων καθώς καταγράφει τουλάχιστον 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Με σκληρά μέτρα και εμβολιασμό η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία πιο διαχειρίσιμη κατάσταση με ορόσημο πλέον το Πάσχα αν και ειδικοί ήδη από την πρώτη ημέρα του τρίτου lockdown, προειδοποιούν για επέκταση της καραντίνας και πέρα από τις 28 Φεβρουαρίου.

Με το παραλλαγμένο κορονοϊό να θεριεύει την διασπορά της πανδημίας και με το σύστημα υγείας σε πίεση πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους επομένους δυο μήνες. Η σκληρή καραντίνα και ο εμβολιασμός είναι τα όπλα κατά της πανδημίας με το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει πλέον ένα νέο ορόσημο – το Πάσχα στις 2 Μάϊου.

Η σκληρή καραντίνα των 2 εβδομάδων αναμένεται να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης για την διάδοση του κορονοϊού δίνοντας πολύτιμο χρόνο στα νοσοκομεία του λεκανοπέδιου για να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες περιστατικά. Ήδη πάντως επιστήμονες προειδοποιούν πως ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος και παράταση της καραντίνας και μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής αποτυπώνεται και από το Eευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων καθώς εντάσσει το λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές, παρότι διατηρεί την υπόλοιπη χώρα στο «κίτρινο» και την περιοχή της Ηπείρου στο «πράσινο». Η περιφέρεια της πρωτεύουσας χρωματίζεται με «κόκκινο», που σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Το ιικο φορτίο ωστόσο στο λεκανοπέδιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η οποία βελτίωση λόγω των νέων μέτρων αναμένεται να φανεί σε περίπου 5 ημέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς με την θωράκιση των ευπαθών ομάδων μέσο του εμβολιασμού τους επομένους μήνες η κατάσταση στο σύστημα υγείας αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά.

Τι θα ανοίγει και τι κλείνει με το λοκντάουν ακορντεόν…

Ηδη η Αττική βρίσκεται σε lockdown με κλειστά τα σχολεία, με το λιανεμπόριο να έχει κατεβάσει ρολά και φυσικά την εστίαση να παραμένει ακόμα κλειστή. Παράλληλα οι κάτοικοι προσαρμόζονται στο ωράριο του περιορισμού των μετακινήσεων τις καθημερινές από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας και τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί της επομένης. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου και τότε θα επαναξιολογηθεί από τους ειδικούς η επιδημιολογική κατάσταση. Στην περίπτωση που υπάρξει βελτίωση με λιγότερα καθημερινά νέα κρούσματα και μειωθεί η η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε η «βεντάλια» θα ανοίξει και θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση, το «ακορντεόν» των μέτρων θα ανοίξει και θα ληφθούν αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Πώς θα προχωρήσει η χαλάρωση των μέτρων όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Ενδεχομένως ένα από τα πρώτα μέτρα που θα χαλαρώσει θα είναι η αλλαγή του ωραρίου στις μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ολα πάντως θα κριθούν μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμα και η επιστροφή της αγοράς στο click away. Στη λογική της βεντάλιας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα μέτρα για τον κορονοϊό θα γίνονται πιο αυστηρά ή πιο χαλαρά ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά και με την πορεία των εμβολιασμών. Ηδη πάντως αυξάνονται οι ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.