Άρση μέτρων: Έτσι θα είναι η νέα μας καθημερινότητα – Τι αλλάζει

Μια νέα… πραγματικότητα ανοίγεται στις αρχές Μαΐου, όταν και θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των περιορισμών.

Η καθημερινότητα θα είναι πλήρως διαφορετική σε σχέση με ένα δίμηνο πριν, και αυτό γιατί η τήρηση αποστάσεων, κατά προτίμηση δύο μέτρων, και η χρήση μάσκας φαίνεται πως θα είναι οι νέες συνήθειες σε κλειστούς χώρους, γραφεία εργασίας, καταστήματα.

Αμφότεροι, επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν συμφωνήσει ότι η πορεία εξόδου από το πεδίο των περιορισμών θα γίνει με προσεκτικά, σταδιακά και ελεγχόμενα βήματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη φάση, δηλαδή μετά τη «λύση» της αυστηρής καραντίνας, η χρήση της μάσκας να είναι ευρύτερη, πάντα με την προσοχή που απαιτείται καθώς ο κίνδυνος να μολυνθεί ένας υγιής από τη λάθος χρήση της είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει μελετών ένας άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του από τρεις έως 23 φορές την ημέρα.

«Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι (σ.σ.: μια υφασμάτινη ή αυτοσχέδια μάσκα). Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ, νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής, βγάζω το μαντίλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης», έχει εξηγήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας στις απογευματινές του ενημερώσεις.

Οι υφασμάτινες μάσκες -που πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι και επαναχρησιμοποιούνται- είναι κατά τους επιστήμονες προτιμότερες για τους πολίτες καθώς οι άλλες μάσκες, ιδιαίτερα οι υψηλής προστασίας, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε επάρκεια για την κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού.
Ετσι, η μάσκα μαζί με το αντισηπτικό θα είναι τα βασικά αντικείμενα που θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες, ιδίως όταν βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά καταστήματα, σε σούπερ μάρκετ, σε κλειστούς χώρους εργασίας με συγχρωτισμό. Η δε χρήση της μάσκας από όλους, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους Υγείας, όπως τα νοσοκομεία, είναι υποχρεωτική.

Μακρινή είναι, όπως φαίνεται, η δυνατότητα αγκαλιάς στους οικείους, όπως και οι ασπασμοί. Οι πολίτες θα πρέπει να διασφαλίζουν την υγεία τους μέσα από την τήρηση αποστάσεων. Στα δύο μέτρα αναφέρθηκε προχθές ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η φυσική απομάκρυνση και το να μη δημιουργείται συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει και έως τώρα με τα σούπερ μάρκετ, όπου μπαίνει μέσα συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Τα αεροσταγονίδια, όπως επεσήμανε, εάν δεν υπάρχει κάτι στη ροή του αέρα (π.χ. κλιματιστικό) πέφτουν στα δύο μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός.

Τα δύο μέτρα

Σε βίντεο προσομοίωσης, που δημοσίευσαν πρόσφατα οι «New York Times» χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο, φαίνεται η σημασία τήρησης δύο μέτρων απόστασης: Κάποιος βήχει σε εσωτερικό χώρο. Ο βήχας παράγει αναπνευστικά σταγονίδια διαφόρων μεγεθών, από τα οποία τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα.

Η προσομοίωση που δημοσιεύουν οι «ΝΥΤ» δείχνει την εξάπλωσή τους σε διάρκεια ενός λεπτού μέσα σε ένα δωμάτιο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζει ότι η απόσταση 2 μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο μέτρα, ενώ τα μικρά σταγονίδια, που είναι γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν στον αέρα πριν τελικά πέσουν σε επιφάνειες. Ετσι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν τα επόμενα 20 λεπτά.

Οδηγίες

– Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών πριν καν αγγίξετε τη μάσκα.

– Η εξωτερική πλευρά της μάσκας είναι εκείνη που έχει χρωματισμό, συνήθως απαλό πράσινο ή γαλάζιο.

– Η πάνω πλευρά της μάσκας έχει μια «μπανέλα» που λυγίζει. Είναι η «ράχη» που τοποθετείται στη μύτη σας.

– Περάστε τα δάχτυλά σας από τα κορδόνια της μάσκας και περάστε τα πίσω από τα αφτιά σας.

– Τραβήξτε τις πλευρές της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού και τη μύτη σας.

– Πιέστε την επάνω πλευρά της μάσκας ώστε να την προσαρμόσετε ακριβώς στο σχήμα της μύτης σας.

– Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε.

– Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας την μόνο από τα κορδόνια. Την πετάμε στα σκουπίδια.

Λάθη στη χρήση γαντιών

• Δημιουργούνται μικρές οπές και σκισίματα με άμεσο τον κίνδυνο μόλυνσης

• Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια δημιουργεί εφησυχασμό και δεν πλένονται τα χέρια

• Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χρήση πέρα από την προβλεπόμενη

• Τα γάντια μολύνονται το ίδιο με τα χέρια και ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο ιός από τα γάντια στο πρόσωπο είναι μεγάλος

• Μεταφέρεται ο ιός σε άλλες επιφάνειες

• Κίνδυνος μόλυνσης κατά την αφαίρεση των γαντιών

Πληροφορίες: «Ελεύθερος Τύπος»

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024