Άρση μέτρων: Για πρώτη φορά ο Τσιόδρας έδωσε λεπτομέρειες – Τα 4 κριτήρια

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο «αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, χάρη στα μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας ο κορονοϊός περιορίζεται».

Ο δείκτης R0 δείχνει πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού. Δείκτης R2 σημαίνει ότι κάθε φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα 2 άτομα.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση.

«Σε τυχόν συναθροίσεις οικογενειακά τραπέζια, με παρέες, με πολύ κόσμο είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί ο ιός. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας αναφερόμενος στα μέτρα για το Πάσχα.

«Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».

Τα τέσσερα κριτήρια

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έθεσε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις ώστε οι επιστήμονες και η αρμόδια επιτροπή να εισηγηθούν την άρση των απαγορεύσεων έστω και μερικώς.

  1. Να υπάρχει μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό (αριθμός R0)
  2. Να υπάρχει αντοχή του συστήματος υγείας το οποίο όπως είπε «ευτυχώς σε μας υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο»
  3. Να ελέγχεις τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ώστε να μπορείς να ελέγξεις την επιδημία
  4. Να έχει αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό, για το οποίο προς ώρας κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί επιστημονικά Κάθε πότε θα αλλάζουν τα μέτρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα είναι ελαστικά και θα γίνεται άρση σε… «δόσεις», ενώ θα λαμβάνονται και πάλι στην περίπτωση που παρατηρείται εκ νέου διασπορά.