Άρση μέτρων: «Κλείδωσαν» οι 4 ημερομηνίες – Το Πάσχα η επιστροφή στην κανονικότητα

Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ η Αττική «φλέγεται» με το σύστημα Υγείας να έχει φτάσει στα όριά του.

Αυτή η κατάσταση όπως είναι φυσικό πάει πίσω τα όποια σχέδια για περαιτέρω ανοίγματα και σε πρώτη φάση σήμερα πήραν μπροστά τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης άκρων, οι βόλτες σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και το ψάρεμα.

Ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το Πάσχα καθώς σκοπός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι η αγορά να λειτουργεί κανονικά εκείνες τις ημέρες.

Ενδιάμεσα θα γίνουν κάποιες κινήσεις σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ αλλά το Πάσχα είναι ο μεγάλος στόχος για να λειτουργήσει η αγορά στο σύνολό της.

Μέχρι τότε και για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίδση έρχεται ένα νέο πακέτο μέτρων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Θα έχει τα 534 ευρώ προσαρμοσμένα, τα μηδενικά ενοίκια για συγκεκριμένους κλάδους και τον Απρίλιο αλλά και δύο «βαριά χαρτιά» που έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και είναι τα «λεφτά στο χέρι» για εστίαση και τουρισμό.

Ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ θα είναι η ειδική στήριξη στο ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να κάνουν προσλήψεις.

Το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης του lockdown

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει τα σχέδια για το άνοιγμα σε μια σειρά δραστηριοτήτων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star όλα θα κριθούν ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Λιανεμπόριο

Τα δυο σχέδια για το άνοιγμα των καταστημάτων έχουν ως εξής. Είτε ανοίγουν στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS που θα ισχύει για τρεις ώρες και μόνο για μία φορά την ημέρα, είτε στις 5 Απριλίου.

Σχολεία

Στόχος είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα στις 12 Απριλίου και τα δημοτικά σχολεία μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως θα γίνει μια εβδομάδα μάθημα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Εστίαση

Ο στόχος είναι να ανοίξουν εστιατόρια και καφετέριες στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους με δεδομένο όμως οτι τα κρούσματα θα έχουν πέσει τόσο ώστε να μπορεί να επιτραπεί η επαναλειτουργία τους.

Μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο σχεδιασμός θέλει την μετακίνηση από το νομό σε νομό να επιτρέπεται από τη Δευτέρα 26 Απριλίου όμως και εδώ ακόμη είναι πολύ νωρίς και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν.

-Ad-