Άρση περιοριστικών μέτρων: «Κλείδωσε» η ημερομηνία – Ποια η εναλλακτική

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα για το κρίσιμο τριήμερο έως το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, χωρίς ωστόσο, καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ αποδίδεται, όπως είχε γράψει το Newsique, στην επιλογή της να μην επιβαρύνει περαιτέρω το «βαρύ» κοινό αίσθημα από τη συνεχιζόμενη καραντίνα αλλά και από το γεγονός ότι 9 στους 10 πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μεταδοθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η σταδιακή άρση των μέτρων είναι προ των πυλών.

Γι αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και κυρίως θα είναι μακρόσυρτη και σταδιακή.

Οσοι αναμένουν ότι αμέσως μετά τον εορτασμό του Πάσχα, θα αρχίσει να «ξεσφίγγει» ο κλοιός των μέτρων, πιθανότατα θα διαψευσθεί. Η κυβέρνηση, σε απόλυτη καθημερινή συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, θα αναμένει έως την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για να πάρει τις αποφάσεις της. Αλλωστε, ήδη έχει προαναγγελθεί ότι γύρω στις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν τα υφιστάμενα μέτρα, οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη συνέχεια.

Αυτό που δεν έχει ακόμα ειπωθεί δημόσια, αλλά είναι προφανές, είναι ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων πριν από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, καθώς, «με σύμμαχο και τον καλό καιρό που παραδοσιακά υπάρχει αυτή την εποχή», είναι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος μαζικών εξόδων σε πάρκα, πλατείες και παραλίες –ενδεχόμενο που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Με δεδομένο ότι η Πρωτομαγιά πέφτει φέτος Παρασκευή, πρέπει να προεξοφλείται ότι το πρώτο βήμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει το νωρίτερο από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η 11η Μαϊου, αν οι εξελίξεις σε σχέση με την πορεία του ιού δεν είναι οι αναμενόμενες.

Αυτή τη στιγμή, η τάση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να ξεκινήσει η χαλάρωση στις 4 Μαίου, για δύο λόγους: Για να μην αρχίσουν ακόμα και οι πιο πειθαρχημένοι από τους πολίτες να σκέφτονται τρόπους καταστρατήγησης των μέτρων, λόγω παρατεταμένης κόπωσης και κυρίως για να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία, οι οποίες είναι ήδη δυσθεώρητες.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες και σταδιακά βήματα. Η αρχή αναμένεται να γίνει από κάποια καταστήματα μικρά ( όχι μεγάλα ), με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, αποστάσεων κτλ.

Από όσα έχουν ειπωθεί και δημόσια, είναι σαφές ότι οι ευάλωτες κατηγορίες – κυρίως οι ηλικιωμένοι – θα εξέλθουν τελευταίοι από την καραντίνα, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν ολέθρια για τους ίδιους, διασπορά του ιού. Το στοίχημα είναι να μπει δειλά δειλά μπροστά η παραγωγική μηχανή της χώρας. Αλλά και αυτό, βήμα προς βήμα….

-Ad-