Άρση μέτρων: Σήμερα η συνεδρίαση – Τι ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για περαιτέρω άρση μέτρων του lockdown.

Καταλύτης των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, κατά την οποία άνοιξε το λιανεμπόριο και ταυτόχρονα επαναλειτούργησαν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Κυβερνητικές πηγές άφηναν… χαραμάδα αισιοδοξίας για να ξαναχτυπήσει άμεσα το κουδούνι και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως κατά κανόνα τηρούνται τα μέτρα και δεν έχει σημειωθεί άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου, τέτοια που να καθιστά απαγορευτική την άρση των περιοριστικών μέτρων και για τους υπόλοιπους μαθητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι το κουδούνι να χτυπήσει τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, κι αφού θα έχει συμπληρωθεί το απαραίτητο 15νθήμερο από την τελευταία άρση των μέτρων, ώστε να είναι ακόμη πιο καθαρή η εικόνα.

Η δεύτερη εναλλακτική ημερομηνία που συζητείται, με βάση τη σημερινή εξέλιξη της πανδημίας, είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα δεν λείπουν και οι φωνές εντός της Επιτροπής, που εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην διασπορά του ιού στην κοινότητα, και προτείνουν την επαναλειτουργία τους από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Είναι προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, δηλώνει η Κυβέρνηση

Η αγωνία αφορά πρωτίστως στην Γ’ Λυκείου, για την οποία μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ωστόσο η επιδίωξη είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ταυτόχρονα και σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στις επιβαρυμένες περιοχές, με αυστηρούς όρους, ώστε να μην υπάρχουν μαθητές δύο ταχυτήτων.

«Καταλύτης» των αποφάσεων το φορτίο της Αττικής

Το βλέμμα των ειδικών είναι κυρίως στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα της Αττικής. Το σημερινό φορτίο θεωρείται διαχειρίσιμο, αν όμως τα νούμερα των κρουσμάτων αυξηθούν σημαντικά, «σκαρφαλώνοντας» πάνω από τα 1000 ημερησίως, τότε όλα επανεξετάζονται, με προοπτική να επιβληθεί και πάλι γενικό lockdown.

Επιβαρυντικός παράγοντας και η μετάλλαξη του ιού, που επίσης ανησυχεί πολύ τους ειδικούς.

Ώρα αποφάσεων για τα χιονοδρομικά κέντρα

Σήμερα, στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής, θα τεθεί και το άνοιγμα άλλων τομέων της οικονομίας, όπως είναι για παράδειγμα τα χιονοδρομικά κέντρα.

Το θέμα έχει διχάσει τους επιστήμονες. Από τη μία συμφωνούν πως είναι μια εποχική δραστηριότητα και ότι αν δεν ανοίξουν τώρα, θα υπάρξουν λουκέτα, Από την άλλη αυτό προϋποθέτει την άρση του απαγορευτικού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, και υπάρχει ο φόβος μαζικής μετακίνησης του πληθυσμού, με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Ακτίδα αισιοδοξίας» για κυνήγι – ψάρεμα και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Επιπλέον στην ατζέντα της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το κυνήγι και το ψάρεμα κατά μόνας, θέμα ποy, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει θετική έκβαση.

Χαμόγελα αναμένεται να δούμε σύντομα στους ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, καθώς είναι πιθανό να λάβουν «πράσινο φως» για άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αναφορικά με το θέμα της εστίασης, δεδομένο θεωρείται ότι το άνοιγμα δεν είναι κοντά, ενώ ακόμη και όταν ανοίξουν θα επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο στον εξωτερικό χώρο.